Laatste update 11:32
18

Als sneeuw voor de zon: Noordpool mogelijk dit jaar al zonder zee-ijs

9140877028_09b6beda80_kDe Noordpool is onlosmakelijk verbonden aan ijs. Zeg je Noordpool, dan zie je ijsschotsen in de zee en enorme ijsbergen. Een Noordpool zonder ijs is als een bos zonder bomen. Maar toch lijkt het die kant op te gaan: de Britse krant Independent schrijft dit weekend dat de Noordpool dit jaar of volgend jaar waarschijnlijk zonder zee-ijs zal komen te zitten.

Satellietgegevens
Die voorspelling doen vooraanstaande Noordpool-onderzoekers aan de universiteit van Cambridge. De wetenschappers analyseerden satellietgegevens van de polen en daaruit blijkt dat er op 1 juni dit jaar nog maar 11,1 miljoen vierkante meter ijs was. Dertig jaar geleden was dat nog 12,7 miljoen vierkante kilometer.

In 2015 was het op de Noordpool warmer dan ooit gemeten, drie graden warmer dan normaal. Niet alleen smelt het ijs daardoor sneller, het smeltseizoen duur ook veertig dagen langer. En daardoor blijft nieuw ijs minder lang liggen. Omdat het Noordpoolgebied zo opwarmt en het ijs steeds sneller smelt, verandert het klimaat ook in de rest van de wereld. De onderzoekers leggen uit dat de overstromingen Europa en de tornado’s in Amerika een gevolg zijn van het smeltende poolijs.

CC foto: Mike Beauregard

Geef een reactie

Laatste reacties (18)