86

Alt-right en alt-light domineren Twitter in Nederland

Van de honderd meest zichtbare Nederlandse Twitter-accounts is meer dan de helft ‘alt-right of alt-light’ (51 accounts) of rechts-conservatief (13). Slechts vier accounts van de top100 zijn links. Dat blijkt uit een netwerkanalyse van De Groene Amsterdammer in samenwerking met het AD en de Utrecht Data School.

Volgens het onderzoek is Joost Niemöller de meest zichtbare Twitteraar en staat Wierd Duk op plaats twee. Andere bekende rechtse Twitteraars in de toptien zijn opiniemakers Jan Dijkgraaf, Syp Wynia en Jan Roos en politici Sam van Rooy en Thierry Baudet.

“Zij zijn niet per se zo invloedrijk vanwege hun aantal volgers maar vanwege het aantal interacties dat zij hebben met anderen, het criterium waarop Twitter gebruikers afrekent”, schrijven Thomas Boeschoten en Coen van de Ven in De Groene Amsterdammer.

De tweets van Niemöller, Duk en de rest worden gretig gedeeld door al dan niet anonieme, zelfbenoemde ‘realisten’ die niet zelden een hond als avatar hebben en hun gebruikersnaam vergezeld laten gaan van een Nederlandse of Luxemburgse vlag.

Twitter beloont de zichtbare, rechtse Twitteraars met extra aandacht, schrijven Boeschoten en Van de Ven:

De groep van boze rechts-nationalisten is de meest eensgezinde groep; ze retweeten, liken en reageren het meest op elkaar. Nieuwe gebruikers die aangeven geïnteresseerd te zijn in politiek krijgen daarom suggesties om personen uit deze groep te volgen.

De onderzoekers maken een onderscheid tussen alt-right en alt-light. De groepen hebben grofweg dezelfde meningen, maar alt-right is ook bereid om geweld te gebruiken.

Cc-foto: Thomas Ulrich

Geef een reactie

Laatste reacties (86)