Laatste update 19:52
1

‘Alt-right’ kopstukken aangeklaagd voor misbruik Pepe the Frog

De maker van stripfiguur Pepe the Frog, de kikker die inmiddels het symbool is van de extreemrechtse “alt-right” beweging, is een juridische strijd gestart tegen enkele kopstukken van diezelfde alt-right. Pepe is gekaapt door nationalisten en wordt gebruikt om boodschappen van haat te verspreiden, aldus cartoonist Matt Furie. De voornaamste verspreiders ervan kunnen nu een aanklacht wegens schending van auteursrecht tegemoetzien.

Advocaten van Furie hebben inmiddels sites als Reddit en Amazon benaderd waarop de kikker vele malen als extreemrechts symbool te zien was. Maar ook nationalisten als Mike Cernovich, die onder andere in een artikel op complotsite Breitbart de afbeelding gebruikte, kan een aanklacht verwachten. Hetzelfde geldt voor neonazi Richard Spencer.

Volgens Cernovich is de aanklacht ‘een lachertje’ en valt de afbeelding onder ‘fair use’, wat inhoudt dat het auteursrecht op Pepe slechts beperkt is en de afbeelding onder bepaalde voorwaarden gebruikt mag worden. Dat klopt, zeggen de advocaten, maar het verkondigen van een extreemrechtse ideologie van haat valt daar niet onder. Volgens hen heeft Furie er niets op tegen dat Pepe gebruikt wordt op de manier waarop hij bedoeld is, als onschuldige cartoon:

‘Walt Disney gaat ook niet achter ieder kind aan dat een tekening van Mickey Mouse maakt. Maar het is zijn auteursrecht en hij mag het claimen bij wie hij maar wil. We willen duidelijk maken dat Pepe niet vogelvrij is.’

Eerder dit jaar liet Matt Furie zijn creatie al symbolisch overlijden om aan te geven dat hij niets met de extreemrechtse beweging te maken wilde hebben.

Bron: Bloomberg

Geef een reactie

Laatste reactie