27

Alzheimerspecialisten: Dementie wordt ‘nationale ramp’

Zorgkosten dementie zo’n 4 miljard … Artsen verwachten verdubbeling patiënten … Critici spreken van ‘alzheimermaffia’

Het kabinet gaat ondanks bezuinigingen op de zorg wel 32,5 miljoen euro investeren in wetenschappelijk onderzoek naar dementie. Alzheimerspecialisten voorspellen een ‘nationale ramp’ als er geen werkzaam medicijn tegen alzheimer wordt gevonden.

De onderzoekskosten worden voor de helft door het bedrijfsleven betaald. De belangenorganisatie Alzheimer Nederland zegt in navolging van het ministerie van VWS om te beginnen 12,5 miljoen euro onderzoeksgeld toe.
Staatssecretaris Van Rijn (PvdA) wijst erop dat ‘een belangrijke bijdrage’ voor het onderzoeksdeel van het Deltaplan Dementie van het bedrijfsleven moet komen. ‘Er komt een storm aan, de dijken moeten omhoog, en dat lukt de overheid niet in haar eentje.’

Al in 2007 pleitte de PvdA voor een Deltaplan om te anticiperen op de groeiende groep alzheimerpatiënten. In Nederland kampt inmiddels een kwart miljoen met de ziekte of een aanverwante kwaal.
De Volkskrant:

Jaarlijks overlijden zo’n 35 duizend patiënten met dementie. Neuroloog Philip Scheltens, directeur van het VUmc Alzheimer Centrum en architect van het Deltaplan Dementie, voorspelt dat dit aantal vóór 2040 minimaal zal verdubbelen.

De zorgkosten voor dementie bedragen momenteel grofweg 4 miljard euro en nemen elk jaar met 4 procent toe. Als de groei wordt gestopt zullen de zorgkosten voor dementie in 2025 zo’n 6,8 miljard bedragen.
Critici geloven niet in de alzheimergolf die specialisten voorspellen. Ze spreken over de ‘alzheimermaffia’. Het probleem zou volgens hen worden opgeblazen om het onderzoeksgeld te vergoelijken.

Dat verwijt ken ik”, zegt Van Rijn in de Volkskrant. “Je kunt discussiëren over de omvang van dit vraagstuk, de oorzaak, en de genezings-mogelijkheden, maar als je dat op een goede manier wilt doen, heb je de dure plicht het serieus te onderzoeken. Dat gaan we nu doen.

Volkskrant: Alzheimerspecialisten voorspellen ‘nationale ramp’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)