Laatste update 22:21
3

Amateuristische terreur maakt weinig indruk op Indonesiërs

De aanslag die donderdag in het centrum van Jakarta werd gepleegd, heeft weinig indruk gemaakt op de 10 miljoen inwoners van de stad. Dat schrijft de New York Times. Nergens was vrijdag iets te merken van angst of toegenomen voorzichtigheid. Donderdag reageerden Indonesiërs al op een opvallende manier op sociale media. De politieagenten van Jakarta die de terroristen snel wisten uit te schakelen, werden uitgebreid geprezen en ook was er veel lof voor hun knappe uiterlijk.

Bij de aanslag vielen twee dodelijke slachtoffers en 23 gewonden, waaronder een Nederlandse medewerker van de Verenigde Naties. De politie schoot vijf aanvaller dood en arresteerde vier andere verdachten. De aanslag werd opgeëist door IS en vertoonde alle amateuristische kenmerken van andere aanslagen die door de terreurorganisatie worden geclaimd. Indonesiërs verbaasden zich er over dat de gewapende en met explosieven omhangen terroristen er ondanks de enorme drukte niet in zijn geslaagd meer dan twee mensen te doden. Een expert noemt de aanslag een “totale mislukking”.

Indonesië, het grootste moslimland ter wereld, voert al lang strijd tegen islamistische terroristen. De aanslag wordt wel gezien als een wake up call voor andere Zuidoost-Aziatische landen dat ze met IS-aanslagen te maken kunnen gaan krijgen. Volgens de politie is de actie opgezet door een Indonesische radicaal die al eerder gevangen heeft gezeten en nu in IS gebied verblijft. Onder Indonesiërs is er weinig steun voor IS. De radicale moslims gaan vaak te keer tegen religieuze minderheden in het land, zoals christenen en boeddhisten, maar Indonesië kent een lange traditie van religieuze tolerantie.
cc-foto: Sarinah Bomb (Jakarta ISIS Atack) by Tommy Wahyu Utomo (39)
24388558345_e5f98833a3_b

Geef een reactie

Laatste reacties (3)