14

Amazon Alexa nam ongevraagd gesprek op, verzond het aan willekeurig persoon

Hoewel techreus Amazon de consument altijd heeft verzekerd dat de slimme apparaten die alles horen wat in huis gezegd wordt, zoals de Echo met virtuele assistent, pas gaan werken zodra iemand “Alexa” zegt om het apparaat te activeren, blijkt dat nu toch niet het geval te zijn. In het Amerikaanse Oregon heeft een Alexa-apparaat op eigen initiatief een in huis gevoerd gesprek opgenomen en verzonden naar een willekeurig persoon in het adresboek.

Danielle uit Portland ontdekte het pas toen een collega van haar man belde met de mededeling: ‘Koppel je Alexa-apparaten los, je wordt gehackt.’ Daarna wist de collega precies te vertellen welk gesprek Danielle zojuist gevoerd had. Ze had het woord voor woord kunnen terugluisteren. ‘Een enorme schending van m’n privacy,’ vertelt Danielle tegen KIRO-TV uit Seattle. ‘Ik zet dat apparaat nooit meer aan, ik kan het niet vertrouwen’.

Een klantenservicemedewerker van Amazon bevestigde dat de audio van Danielle inderdaad naar het willekeurige nummer was verzonden en verontschuldigde zich daarvoor, maar gaf geen informatie over waaróm het apparaat zichzelf had geactiveerd. Een woordvoerder van het bedrijf zei aanvankelijk slechts dat het om ‘een uiterst zeldzame gebeurtenis’ ging. Een paar uur later besloot Amazon toch met een uitgebreidere verklaring te komen, die luidde:

“Echo werd wakker vanwege een woord in een achtergrondgesprek dat klonk als ‘Alexa’. Vervolgens werd het gesprek opgevat als een verzoek om ‘een bericht te verzenden’. Op dat moment zei Alexa hardop: ‘Aan wie?’. Daarna werd het achtergrondgesprek geïnterpreteerd als een naam in de contactenlijst van de klant. Alexa vroeg toen hardop: ‘[naam contactpersoon], toch?’ Alexa interpreteerde het achtergrondgesprek vervolgens als ‘goed’.

Amazon voegde daaraan toe: ‘Het is onwaarschijnlijk dat deze reeks gebeurtenissen plaatsvindt, maar we onderzoeken de mogelijkheden om dit soort gebeurtenissen nog minder waarschijnlijk te maken.’

Hoewel Amazon beweert dat dit een storing was in plaats van dat Alexa gewoon altijd meeluistert, heeft het bedrijf in het verleden patentaanvragen ingediend voor functies waarbij wel altijd wordt geluisterd, zoals een algoritme dat analyseert wanneer mensen zeggen dat ze iets leuk vinden of iets hebben gekocht. Het patent bevatte een voorbeeld waarin twee mensen een telefoongesprek voeren en daarna beiden afzonderlijk gerichte advertenties ontvingen.

Bron: The Guardian / cc-foto: methodshop

Geef een reactie

Laatste reacties (14)