Laatste update 17:05
52

Amazon buit personeel ernstig uit, CEO ziet vermogen stijgen tot 100 miljard

Een van ’s werelds grootste webwinkels Amazon behandelt zijn personeel in het Verenigd Koninkrijk slecht. Dat blijkt een vijf weken lange undercoveroperatie van een journalist van de Britse krant The Mirror. De eisen die aan de werknemers gesteld worden zijn onmogelijk, meer dan eens moet uitgeput personeel naar het ziekenhuis worden gebracht. Dit weekend werd bekend dat de hoogste baas van Amazon Jeff Bezos dankzij de “Black Friday” omzet nu een persoonlijk vermogen bezit van meer dan 100 miljard dollar.

Journalist Alan Selby deed zich vijf weken lang voor als werknemer van Amazon in het distributiecentrum. De targets die worden gesteld zijn volgens hem niet te doen, zelfs hij, als afgetrainde marathonloper, kon het tempo niet aan. Medewerkers hebben negen seconden de tijd om een pakketje van een robot te pakken en klaar te maken voor verzending. En dat per uur driehonderd keer, de gehele werkdag door.

Selby beschrijft hoe hij zijn lichaam hoorde ‘schreeuwen’. Medewerkers moeten het werk niet alleen in moordend tempo doen, ook mogen ze niet zitten. Ook als het even wat rustiger wordt. Wc-bezoek wordt nauwkeurig bijgehouden. Klokken in het pand zijn afgeplakt zodat medewerkers niet weten hoe laat het is en hoe lang hun werkdag nog duurt.

Amazon zelf liet in een reactie slechts weten ‘een veilige en positieve werkomgeving’ te bieden. ‘Met marktconforme salarissen,’ laat het bedrijf ook nog weten. Het mag dan conform de markt zijn, volgens The Mirror is het salaris zo laag dat de medewerkers er niet van kunnen leven.

De slechte arbeidsomstandigheden bij Amazon gelden niet alleen in het Verenigd Koninkrijk. In Duitsland en Italië werd op Black Friday gestaakt vanwege het beroerde beleid. In 2013 kwam de BBC al tot een soortgelijke conclusie. Toen bleek dat werknemers van Amazon ‘een onacceptabel hoog risico op geestelijke en lichamelijke klachten’.

Bekijk hier de video en foto’s van de situatie bij Amazon

Geef een reactie

Laatste reacties (52)