26

Amazon-directeur Jeff Bezos reageert op beschuldigingen werknemers

Directeur wereldberoemde webwinkel over de onthullingen van de slechte werkomstandigheden: "Dit verhaal omschrijft niet het Amazon zoals ik het ken."

Vorig week onthulde The New York Times dat het niet best is achter de schermen van miljoenenbedrijf Amazon. Uit gesprekken met honderd voormalige en huidige werknemers van het bedrijf dat miljoenen klanten over de wereld heeft, was gebleken dat medewerkers tot het uiterste worden gedreven om te presteren.

Zo zouden medewerkers hun mails ook na middernacht moeten beantwoorden. Doen ze dat niet, dan worden ze daar via sms op gewezen. Sommige werknemers zouden eruit zijn gewerkt of zijn ontslagen nadat ze een miskraam hadden gehad of kanker hadden.

Alle geïnterviewde medewerkers vonden dat ze aan veel te hoge eisen moesten voldoen. En ze ergerden zich aan regels als de uitleg in het telefoonsysteem hoe je geheime ‘feedback’ over collega’s aan hun meerdere kon sturen.

Een van de medewerkers vertrouwde de krant toe dat iedereen met wie hij samen had gewerkte wel eens had gehuild op kantoor.

Normaal gesproken reageert de directeur en oprichter van Amazon niet op artikelen in de media. Maar dit keer voelde Jeff Bezos zich toch geroepen. In een interne mail (die ‘toevallig’ uitlekte) laat hij maandag weten de beschuldigingen niet te herkennen in zijn bedrijf en te hopen dat zijn personeel Amazon niet ziet als een zielloze totalitaire werkplek waar niemand lacht of plezier heeft.

Ook verzoekt hij zijn 180.000 medewerkers het artikel in de New York Times goed te lezen, maar zegt hij nadrukkelijk dat het niet het Amazon is dat hij kent of de betrokken medewerkers zijn met wie hij dagelijks samenwerkt.

De New York Times gebruikte in de onthulling nog een oud citaat van Jeff Bezos over zijn bedrijf:

Je kunt lang, hard of slim werken, maar bij Amazon.com kun je niet voor twee van de drie opties kiezen”.

Ook heeft hij Bezos zijn aandeelhouders laten weten dat als hij personeel aannam, hij altijd zei: “Het is hier niet makkelijk werken.”

Lees hier de interne mail van Bezos: ‘Jeff Bezos Says Amazon Won’t Tolerate ‘Callous’ Management Practices

En: ‘Inside Amazon: Wrestling Big Ideas in a Bruising Workplace

CC foto: Steve Jurvetson

Geef een reactie

Laatste reacties (26)