40

Amazon: E-book wint van gebonden boek

Nu bijna dubbel zoveel digitale boeken verkocht als papieren versies … Loopt Nederland hopeloos achter?

Het digitale boek verovert de wereld, of althans de Verenigde Staten, sneller dan gedacht. Het Amerikaanse webwarenhuis Amazon stelt dat tegenover iedere 100 verkochte papieren boeken inmiddels 180 verkochte digitale versies staan.

De spectaculaire cijfers behoeven enige nuance: het gaat niet om alle boeken. De webwinkel vergelijkt alleen gebonden exemplaren, de zogenaamde hard covers. Dat is op zich niet vreemd want goed verkopende boeken worden eerst in een – duurdere – gebonden versie uitgebracht. De fervente lezer geeft daarbij echter steeds vaker de voorkeur aan de digitale versie. In prijs maakt dat overigens weinig uit. Zo is de op een populaire Twitter-account gebaseerde best-seller Sh*t My Dad Says als e-book ($12,41) duurder dan de hardcover ($8,79).

Amazon heeft een eigen e-reader, de Kindle, waarop de boeken gelezen kunnen worden. Het apparaat is razend populair, de opkomst van concurrent iPad heeft daar nauwelijks iets aan af gedaan.

De aanschaf van digitale boeken kent een aantal voordelen. Zo is van de meeste titels het eerste hoofdstuk, of een deel daarvan, gratis te lezen en hoeft bij aankoop niet op de bezorging gewacht te worden.

VRT: “Meer e-books dan hardcovers verkocht”

New York Times: E-Books Top Hardcovers at Amazon

Reageer: Wat is je mening over digitale boeken? Wil je overstappen op digitaal lezen? Lopen we in Nederland hopeloos achter? 

cc-foto: Ruth Weeks

Geef een reactie

Laatste reacties (40)