28

Amazon haalt e-boekenkast van lezeres leeg

Reden mogelijk 'verboden' aanschaf van boeken in buitenland

Internetboekhandel Amazon heeft bij een Noorse gebruiker zonder toestemming of aankondiging haar verzameling e-boeken van haar e-reader verwijderd. De internetgigant herhaalt daarmee een omstreden actie waar eerder ‘definitief’ afstand van was genomen.

Een boekhandelaar die zonder toestemming je boekenkast leeghaalt, met als excuus dat  je de boeken niet mag meenemen naar het buitenland. In de offline wereld is zo’n handeling ondenkbaar maar op internet gebeurt het gewoon. Een Noorse lezeres zag van het ene op het andere moment alle boeken verdwijnen van haar Kindle, de e-reader van Amazon.

De website e-Readers schrijft:

Linn is naar eigen zeggen een enthousiaste gebruiker van de Kindle. Ze reist veel, en kocht daarom veel boeken bij Amazon. Van de ene op de andere dag was ze haar collectie echter kwijt, omdat Amazon haar gebruikersaccount gesloten had. Ze mailde naar de klantenservice van Amazon voor een verklaring en oplossing. Volgens Michael Murphy van de klantenservice werd haar account afgesloten omdat het gerelateerd bleek te zijn aan een account dat in het verleden de gebruiksregels geschonden had. Amazon houdt zich het recht voor om in dat geval een gebruikersaccount stop te zetten.

Een reden zou mogelijk zijn dat Linn boeken kocht bij de Britse vestiging van Amazon terwijl dat is voorbehouden aan ingezeten van Groot-Brittannië. De vrouw beklaagde zich bij Amazon en stelde dat ze de regels niet had overtreden. Als antwoord kreeg ze dat ze voortaan haar aankopen maar bij een andere winkel moest doen, meldt de Huffington Post.

Amazon kwam eerder in opspraak toen het bedrijf in 2009 boeken verwijderde van e-readers. Het ging toen om Orwell’s 1984 (echt waar) en Animal Farm die te koop waren aangeboden door een uitgever die achteraf de rechten niet bleek te bezitten. Amazon beloofde toen, na een storm van kritiek, een dergelijke actie nooit meer uit te voeren. Die belofte blijkt nu net zo betrouwbaar als een verklaring van het Ministerie van Waarheid.

cc-foto: goxunureviews

Geef een reactie

Laatste reacties (28)