Laatste update 21:48
14

Amazonebeschermer vermoord door houthakkers

Paulo Paulino Guajajara, een inheemse bewoner van het reservaat Araribóia in de Amazonestaat Maranhao, is vrijdag vermoord door houthakkers die zich schuldig maken aan illegaal kappen. Dat heeft de leiding van de Guajajara-stam waar hij toe behoorde, met 20.000 leden de grootste van Brazilië, bekendgemaakt. NRC meldt:

De Braziliaanse politie zegt dat ze onderzoek doet naar de dood van Paulino Guajajara, die in de twintig was. Volgens de koepelgroepering voor inheemse volkeren APIB ligt zijn lichaam nog steeds op de plek in het regenwoud waar hij gedood werd. In een interview afgelopen september met persbureau Reuters zei Paulino Guajajara nog dat zijn werk gevaarlijker werd. „Ik ben soms bang, maar we moeten ons hoofd hoog houden en handelen. We zijn hier aan het strijden”, zei de natuurbeschermer.

Sinds het aantreden van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro is de houtkap opgevoerd en worden natuurbeschermers steeds meer bedreigd. Greenpeace Nederland laat in een verklaring weten geschokt te zijn door de moord. “Volgens de tot nu toe verkregen informatie is ook een ander lid van de inheemse groep, Laércio Guajajara, neergeschoten en is naar verluidt een van de indringers gedood. Paulino en Laercio zijn de meest recente slachtoffers van een staat die weigert te voldoen aan zijn grondwettelijke plicht om de inheemse bevolking en gebieden te beschermen.”

De moord vond plaats in de week dat acht inheemse leiders uit Brazilië in Nederland zijn om aandacht te vragen voor de aanhoudende dreiging en mensenrechtenschendingen tegen inheemse groepen. In gesprekken in 10 Europese landen met politici en vertegenwoordigers van bedrijven roepen ze Europa op het geweld tegen inheemse groepen te stoppen. Ontbossing vindt vooral plaats voor de sojateelt, geproduceerd voor veevoer voor de Europese markt. “Wij zijn hier om jullie in het hart te raken. Ons land wordt van ons afgenomen, de rivieren raken vervuild, onze inheemse volkeren worden uitgeroeid. Dit alles voor het voedsel voor jullie varkens, koeien en kippen. Nederland is mede verantwoordelijk voor wat met ons gebeurt,” aldus de inheemse leider Sonia Guajajajara die afgelopen week Kamerleden van D66, GroenLinks, PvdD en PvdA en toesprak.

De Guardians of the Amazon hebben een petitie opgesteld aan de Braziliaanse regering om te eisen dat het geweld stopt en de inheemse bewoners beter beschermd worden.

Foto van Paulo Paulino Guajajara: © Media India

Geef een reactie

Laatste reacties (14)