Laatste update 09:47
72

Ambassadeur bevestigt corrupte praktijken Trump in Oekraïne-schandaal

William Taylor, Amerikaans ambassadeur in Oekraïne, heeft voor de drie commissies in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die het impeachment-onderzoek leiden een voor de president zeer belastende verklaring afgelegd. “Onze relatie met Oekraïne werd fundamenteel ondermijnd door een onregelmatig informeel kanaal van Amerikaanse beleidsmakers en door het achterhouden van vitale veiligheidshulp uit binnenlandse politieke motieven.”

Taylor getuigt dat Trump militaire steun ter waarde van miljoenen dollars tegenhield om zo president Zelenski onder druk te zetten een justitieel onderzoek te openen naar de zoon van zijn politieke rivaal Joe Biden. Die zoon was tot dit voorjaar bestuurslid bij een Oekraïens gasbedrijf. De verklaring staat haaks op wat het Witte Huis beweert. Het Parool schrijft:

Taylor vernam naar eigen zeggen op 18 juli dat er op aandringen van Trump bijna 400 miljoen dollar aan militaire hulp werd geblokkeerd. Op 8 september zou Sondland (Amerikaans ambassadeur bij de EU) hem daarop hebben gezegd dat Zelenski ermee had ingestemd om een openlijke aankondiging te doen tijdens een interview met de Amerikaanse zender CNN. Op 11 september hoorde Taylor dat de militaire hulp was vrijgegeven, waarop hij de naaste medewerkers van Zelenski dringend afraadde om het geplande CNN-interview te laten doorgaan.

De New York Times meldt dat Donald Trump zijn beleid ten aanzien van Oekraïne heeft laten influisteren door de Hongaarse premier Victor Orban, een aartsvijand van de regering in Kiev.

foto: White House

Geef een reactie

Laatste reacties (72)