Laatste update 13:45
30

Ambtenaren VVD-bastion krijgen zwermles tegen chaos en schandalen

Ambtenaren van het ministerie van Veiligheid & Justitie, een bastion van VVD-politici, krijgen zwermles om zo te leren hoe ze samen moeten werken in wisselende samenstellingen. Dat onthult het AD op basis van interne documenten waar de krant de hand op heeft weten te leggen:

‘Kijk als voorbeeld naar spreeuwen’, zegt een medewerker in een filmpje op het intranet. ‘Zij gaan zwermen om energie op te doen voor de nacht, om informatie uit te wisselen en om in steeds wisselende samenstelling vijanden af te weren. Zo kunnen ze de wereld aan.’

Een programma dat jaren in beslag gaat nemen en miljoenen euro’s kost, moet de verziekte cultuur op het ministerie bestrijden. Er worden naast zwermlessen onder meer ‘veranderestafettes’, ‘schaduwstages’ en pubquizzen georganiseerd, al bleek voor dat laatste lesonderdeel de belangstelling te gering. V&J raakte de afgelopen jaren ernstig in opspraak. VVD-kopstuk Ivo Opstelten, die het ministerie sinds 2010 onder zijn hoede had, moest vorig jaar aftreden na de zogeheten ‘bonnetjesaffaire’. Ook VVD-prominent Fred Teeven moest het veld ruimen. Het ministerie is nu in handen van Van der Steur en Dijkhoff, beiden van de VVD.

Het AD geeft meer inkijk in het ‘veranderproces’ waar secretaris-generaal Siebe Riedstra, oud hbo-docent, erg enthousiast over is:

Iedere ambtenaar mag een workshop organiseren, om zo van elkaar te leren. Afgelopen zomer vertelde officier van justitie Rob van Bokhoven over een dag uit zijn leven. Andere medewerkers gaven presentaties als ‘Wegwijs in Prezi: de PowerPoint killer’, ‘Open en transparant Wob-en: hoe doe je dat?’ en een ‘Dilemma-workshop’.

In totaal werken zo’n 98.000 mensen voor Veiligheid en Justitie, het gros daarvan bij de politie. Ook de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) vallen onder V&J.

AD: Miljoenen voor ‘betrouwbaar’ ministerie Veiligheid en Justitie

cc-foto: Jonathan

Update: abusievelijk stond eerst zwemles vermeld in plaats van zwermles

Geef een reactie

Laatste reacties (30)