33

Ambtenaren werken via lek systeem mee aan doorspelen locaties vrouwen blijf-van-mijn-lijfhuizen

Klijnsma eist maatregelen ... Vrouwen in blijf-van-mijn-lijfhuizen in gevaar door Suwinet ... En: ook commerciële incassobureau’s blijken gebruik te maken van het systeem

Het computersysteem met de persoonsgegevens van alle Nederlanders is lek, en ambtenaren kunnen daardoor bladeren door de persoonsgegevens van willekeurige individuen. Dat meldt het radioprogramma Argos. Het gaat om het systeem Suwinet.

Het systeem geeft ook toegang tot persoonsgegevens van burgers aan ambtenaren die daartoe niet de bevoegdheid hebben. En anderhalf jaar geleden had het systeem ook al een lek, meldt RTL Nieuws.  Staatssecretaris Jette Klijnsma zegt genoeg te hebben van de gang van zaken en eist dat gemeenten het lek dichten.

Het systeem is bedoeld om snel te kunnen bepalen of iemand het recht op een uitkering moet worden toegekend, maar het blijkt ook gebruikt te worden om vrouwen op te sporen die zich vanwege hun bedreigde veiligheid tot een blijf-van-mijn-lijfhuis hebben gewend.

Argos zaterdag op de website over Suwinet:

Dit is een computersysteem waarmee zij met een paar muisklikken inzage hebben in uw loon, hypotheek, huisadres, bankrekeningnummer, studieschuld – kortom- vrijwel alle denkbare persoonsgegevens. Dat is handig, want ambtenaren kunnen zo in korte tijd bepalen of iemand recht heeft op een uitkering. Maar de meeste gemeenten lappen de beveiliging van dit digitale klantdossier 13 jaar na de invoering nog steeds aan hun laars. Met soms ingrijpende gevolgen. 

Klijnsma:

En zeker als je vrouw bent en naar de vrouwenopvang gaat, en juist incognito ergens wilt zitten, dan kan het natuurlijk niet zo zijn dat jouw vriend of echtgenoot jou kan volgen. Want dat is echt afschuwelijk.

Ook commerciële incassobureau’s blijken gebruik te maken van het systeem.  Burgers kunnen middels deze brief opvragen of en door wie hun gegevens zijn geraadpleegd en dus of er misbruik van Suwinet is gemaakt

RTL Nieuws: Systeem met persoonsgegevens alle Nederlanders is lek

Foto: BKWI

Geef een reactie

Laatste reacties (33)