13

Ambulances krijgen SOS toegang voor paaltjes

Randstad gemeenten krijgen dure rekening voor omschakeling paaltjes: 300 tot 450 euro per paaltje

Ambulancepersoneel rekent af met paaltjes en slagbomen. Met één landelijk systeem SOS Toegang kunnen ze straks alle paaltjes in mum van tijd loskrijgen. Omdat er zoveel verschillende soorten systemen in omloop zijn waarbij de vergrendeling met verschillende sleutels en pasjes werkt, is dat onhandig en tijdrovend. Stichting SOS Toegang hoopt dan ook dat dat gemeenten, vakantieparken en woningcoöperaties gaan meewerken en het systeem gaan gebruiken.

Met het SOS Toegang systeem kan het ambulancepersoneel met een afstandsbediening vanuit de ambulance de blokkade opheffen. De paal of slagboom moet daarvoor wel worden aangepast in de schakelkast en dat kost tussen de 300 en 450 euro per slagboom. Die kosten komen in de meeste gevallen voor de rekening van gemeenten, maar ook woningcoöperaties en vakantieparken.

Volgens de stichting komt het nu tientallen tot honderden keren per jaar voor dat ambulances moeten omrijden of geblokkeerd worden door paaltjes en slagbomen. Deze zomer nog gebeurde het in Amstelveen. De ambulance kon de patiënt die gereanimeerd moest worden, niet bereiken omdat de weg er naartoe was geblokkeerd met een paaltje dat handmatig was vastgezet met een slot. De patiënt overleefde het niet.

Stichting SOS Toegang heeft in acht provincies het systeem al werkende. In de Randstad regio Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zijn de gesprekken gaande. De problemen doen zich vooral voor wanneer ambulances uit een andere regio komen. Ze hebben dan niet de juiste pasjes of sleutels bij de hand om de paal te verwijderen.
NOS: Ambulancepersoneel is paaltjes zat

Geef een reactie

Laatste reacties (13)