Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

American Airlines verwijdert gevierde econoom vanwege racistische passagiers

  •  
07-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
american
Het is weer zover. De afgelopen maanden zijn er meerdere verhalen in de media verschenen over getinte mannen en vrouwen die uit vluchten worden gehaald en gearresteerd, omdat witte medepassagiers zich onveilig of bedreigd voelen. De ene keer is het een ondefinieerbaar woord in een privéwhatsappgesprek dat opgevangen wordt, de andere keer simpelweg het ‘Arabisch uiterlijk’. Zo weer donderdag toen de gevierde econoom Guido Menzio door American Airlines uit het vliegtuig werd gehaald omdat hij ‘iets onleesbaars opschreef’. Dat bleek een wiskundige formule te zijn, melden Amerikaanse media.
Menzio vloog donderdag van Philadelphia – waar hij aan de universiteit doceert – naar Syracuse. De lichtgetinte man met donkere krullen was verwoed in zijn kladblok aan het schrijven toen een medepassagier hem ineens begon te ondervragen; waar hij vandaan kwam en naar toe ging. Toen de econoom kortaf antwoordde en doorging met krabbelen, raakte de vrouw in paniek en stopte ze de stewardess een briefje toe waarop stond dat ze onwel was geworden.
Het vliegtuig dat al uit de gate vertrokken was, maakte rechtsomkeert. De vrouw werd meegenomen door het personeel en vervolgens werd ook Menzio verwijderd om met de autoriteiten te gaan praten. De politie vroeg hem of hij de passagier kende en of hem iets was opgevallen. Ook zei de agent dat hij ervan beschuldigd werd een potentiële terrorist te zijn. De econoom legde uit dat de krabbels die de vrouw gezien had geen Arabische woorden waren maar een wiskundige formule, een differentiaalvergelijking.
Een woordvoerder van American Airlines zegt dat bij dergelijke kwesties het protocol gevolgd moet worden. Menzio zelf stelt dat hij ‘niet vervelend’ is behandeld maar dat hij volledig versteld staat van het ‘gebroken systeem dat informatie op een inefficiënte wijze verzamelt’ en vertrouwt op de onwetendheid van medepassagiers.
Menzio is een jonge gelauwerde econoom die functies bekleedt bij Pennsylvania University, Princeton en Stanford Hoover Instituties. Hij ontving vorig jaar de Carlo Alberto medaille bestemd voor de beste Italiaanse econoom onder 40.  Het is, zoals we inmiddels weten, niet de eerste keer dat passagiers onterecht van terrorisme worden beschuldigd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.