4

American History X komt tot leven in Zweden

Hoe een gewone jongen een gewelddadige neonazi werd, die nu strijdt tegen racisme

De aangrijpende film ‘American History X’ vertelt het verhaal van een ogenschijnlijk normale, intelligente jongen, die in een gewelddadige neonazi veranderde. Pas in de gevangenis komt hij langzaam tot inkeer en – eenmaal op vrije voeten – bezweert hij zijn leven te beteren en anderen te helpen niet in dezelfde val te trappen. De Zweedse Robert Örell was ook zo’n jongen, maar voor hem kwam het keerpunt gelukkig iets eerder.

Robert Örell bracht als tiener vijf jaar door in het gezelschap van Zweedse neonazi’s. Toen hij bleef zitten op de middelbare school, maar nog steeds geen studiesucces of aansluiting bij zijn klasgenoten vond, werd hij gerekruteerd. De jonge Örell had eindelijk een plek waar hij zich thuis voelde, als onderdeel van een elitegroep met een hoger doel.

Pas jaren later begon Örell te twijfelen aan de racistische ideologie. Hij ging in dienst en meldde zich na afloop bij EXIT, een organisatie die mensen helpt zich los te maken van de ‘white power’-beweging. Sindsdien in Örell zelf ook voor EXIT actief.

In een interview met de Australische radio vertelt hij hoe hij werd gerekruteerd en lacht hij als hem gevraagd wordt of neonazi’s ook weer normaal kunnen worden:

cc-foto: MartenKL

Geef een reactie

Laatste reacties (4)