9

Amerika gaat meer vluchtelingen opvangen

Minister Kerry wil in 2017 een veilig onderkomen bieden aan ten minste honderdduizend asielzoekers 

De Amerikaanse overheid zal het aantal vluchtelingen dat zij bereid is op te nemen geleidelijk verhogen naar 100.000. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zondag gezegd.

Kerry deed de uitspraak na een overleg met een delegatie van Duitse overheidsfunctionarissen. Onderwerp van gesprek was het hoge aantal vluchtelingen dat momenteel een veilig heenkomen zoekt in Europa vanuit brandhaarden als Syrië. 

Volgens het nieuwe plan zal Amerika de grens voor het toe te laten aantal vluchtelingen oprekken tot 85.000 in 2016. Het jaar daarop mag dat aantal met nog eens 15.000 personen stijgen. 

Volgens Kerry zijn de Verenigde Staten op zoek naar manieren om in de jaren daarop die grens nog verder te verleggen, maar dat er daarvoor wel eerst voldoende mogelijkheid moet zijn goede achtergrondchecks uit te voeren om ervoor te zorgen dat er geen terroristen het land inkomen. 

‘Dit plan valt binnen de lijn van Amerika en haar traditie van land van tweede kansen en baken van hoop,’ aldus Kerry. ‘Het zal samengaan met voortdurende financiële steun aan hulpverleningsorganisaties – niet alleen vanuit de overheid, maar ook zeker burgerinitiatieven. De vraag is enorm, maar wij zijn vastbesloten hieraan gehoor te geven.’

Sinds het begin van de oorlog heeft Amerika pas zo’n 15.000 Syriërs opgenomen, een schijntje vergeleken met de aantallen vluchtelingen op het Europese vasteland. Eerder deze maand liet het Witte Huis al weten het komende jaar nog eens 10.000 vluchtelingen te ontvangen. Dat aantal gaat dus omhoog, hoewel Kerry benadrukt dat het hier niet alleen om Syriërs zal gaan. Daarvoor zal de Amerikaanse regering een selectie maken vanaf een door de VN opgestelde lijst met gegadigden. 

Hoewel het plan van Kerry een forse toename betreft ten opzichte van het eerder afgesproken aantal, is het voor een aantal Amerikaanse overheidsfunctionarissen en vluchtelingenorganisaties nog altijd te weinig. Afgelopen donderdag drongen meer dan twintig hooggeplaatste ambtenaren er bij het Witte Huis op aan alleen al 100.000 Syriërs een veilig onderkomen te bieden. 

In een brief aan president Obama schreven zijn: ‘Met meer dan 4 miljoen vluchtelingen in de buurlanden van Syrië en nog eens honderdduizenden in Europa, is dit een verantwoordelijkheid die wij moeten delen.’ 

Hoewel Obama het recht heeft de grens voor het aantal op te vangen vluchtelingen op te rekken, zal het congres wel eerst nog moeten instemmen met een verhoging van het budget. 

Geef een reactie

Laatste reacties (9)