Laatste update 13:34
2

Amerika laat Wikileaks-lek Chelsea Manning vrij

Chelsea Manning (29), de militair die verantwoordelijk is voor het lekker van informatie aan Wikileaks, is woensdag vrijgelaten. Manning werd in 2013 veroordeeld tot 35 jaar cel, maar komt dankzij een besluit van president Obama nu vervroegd vrij. Obama heeft haar geen gratie verleend, maar de rest van haar straf kwijt gescholden. Een belangrijk verschil omdat Manning hiermee nog steeds een strafblad heeft. Dat heeft in de Verenigde Staten vergaande gevolgen: zo heeft Manning door dat strafblad bijvoorbeeld geen stemrecht. Alleen in de staten Maine en Vermont gelden geen beperkingen van het stemrecht na een veroordeling.

In 2010 speelde Manning vanuit haar functie in het Amerikaanse leger geheime informatie door naar Wikileaks. Haar veroordeling, van 35 jaar, was de langste gevangenisstraf voor een klokkenluider ooit.

Dankzij het kwijtschelden van haar straf, hoeft Defensie geen beslissingen meer te nemen over de geslachtsverandering die Chelsea Manning wil ondergaan. Ze zat als transgender vrouw in een militaire gevangenis voor mannen in Fort Leavensworth. Tijdens haar gevangenisstraf heeft ze twee keer geprobeerd zelfmoord te plegen.

Amnesty International roept nu op tot een onafhankelijk onderzoek naar de vermeende oorlogsmisdaden die Manning dankzij het doorspelen van informatie aan de kaak heeft gesteld. Ook wil Amnesty dat klokkenluiders als Manning beter worden beschermd.

Margaret Huang, directeur van Amnesty International USA:

Chelsea’s behandeling is extra bitter omdat niemand aansprakelijk is gesteld voor de misdaden die zij aan de kaak stelde. We vieren haar vrijlating maar we blijven een onafhankelijk onderzoek vragen naar de mogelijke mensenrechtenschendingen. Ook willen we dat er bescherming komt voor andere klokkenluiders en dat niemand weer zo afgrijselijk zal worden behandeld.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)