Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerika opent aanval op ratingbureau S&P

  •  
07-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-StandardPoors300.jpg
Standard & Poor's aangeklaagd wegens onjuiste beoordeling van financiële producten ... Voor het eerst sinds bankencrisis dat ratingbureau wordt aangepakt
De Amerikaanse overheid heeft een rechtszaak aangespannen tegen het ratingbureau Standard & Poor’s. Het is voor het eerst sinds de bankencrisis dat een ratingbureau wordt aangeklaagd voor zijn aandeel daarin. Sinds de crisis hebben ratingbureaus de kritiek gekregen bepaalde financiële producten betere beoordelingen te geven dan ze waard waren. Dat was één van de oorzaken waardoor giftige rommelkredieten ver verspreid raakten over het mondiale banksysteem.
De zaak die de Amerikaanse overheid tegen S&P heeft aangespannen gaat over de beoordelingen die het bureau aan CDO’ss en RMBS van verschillende banken gaf. Dat zijn twee typen financiële producten die hypotheekleningen herverpakten om ze met winst door te verkopen, zo schrijft de Belgische nieuwssite Apache. Met de zaak zou 5 miljard dollar gemoeid zijn. 
Onderhandelingen over een minnelijke schikking liepen vast nadat de overheid een boete van één miljard dollar eiste en een verklaring van het ratingbureau dat het fouten had gemaakt.
In Italië lopen processen tegen medewerkers van Standard & Poor’s en Fitch, maar dit is de eerste grote aanklacht die sinds de bankencrisis tegen een ratingbureau wordt uitgesproken. Meer bij Apache: Burning down the house of S&P

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.