50

Amerika overweegt grondtroepen in Irak en Syrië

Minister van Defensie: directe acties op de grond niet uitgesloten ondanks eerdere bezwaren Obama

De Verenigde Staten sluiten niet langer uit grondtroepen in te zetten in de strijd tegen IS. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter dinsdag verklaard voor de Senaatscommissie. Met de acties, die voor Obama eerder nog ondenkbaar waren, zouden de Verenigde Staten volgens Carter de druk op IS-bolwerken kunnen vergroten.

Volgens Carter zullen de VS er niet voor terugdeinzen hun partners in de strijd tegen IS in Irak en Syrië te steunen met eigen missies ‘via luchtaanvallen of via directe acties op de grond.’ Hiermee verwijst de minister volgens Amerikaanse media naar operaties zoals die van vorige week in het noorden van Irak. Daarbij werden zeventig gijzelaars uit een IS-gevangenis bevrijd door Amerikaanse special forces in samenwerking met Koerdische strijders. Amerika is van plan een nauwere samenwerking aan te gaan met Koerdische troepen, ondanks hevig protest vanuit de Turkse regering. 

De uitspraak van Carter is opmerkelijk, omdat de regering van president Obama er altijd een punt van heeft gemaakt geen nieuwe boots on the ground te willen in het gebied. De nu door Carter gesuggereerde strategiewijziging houdt volgens Amerikaanse media direct verband met de Russische inmenging in Syrië. Volgens Amerika bestookt Rusland niet alleen IS, maar ook rebellengroepen die met steun van het westen de Syrische president Assad bestrijden. 

Volgens ingewijden in het Witte Huis is het nog allerminst zeker dat Obama echt akkoord gaat met de inzet van grondtroepen. Zeker is in ieder geval dat zijn regering steeds verder onder vuur komt te liggen vanuit de oppositie vanwege een lakse houding. Zoals het niet ingrijpen na het gebruik van chemische wapens door Assad, ondanks waarschuwingen van Obama. Wegens dit gebrek aan daadkracht, waar Rusland nu van profiteert, zijn de Amerikanen er alles aan gelegen hun geloofwaardigheid in de geopolitiek terug te winnen. 

cc-beeld: U.S. Army

Geef een reactie

Laatste reacties (50)