Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikaanse politici willen Turkse ambassadeur 'als de sodemieter' de VS uit

  •  
19-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-05-17 om 09.53.02
De beelden die zijn opgedoken van de lijfwachten van Erdogan die in Amerika demonstranten in elkaar slaan, hebben nogal wat ophef teweeggebracht. Er is steeds meer druk op de regering van Trump om maatregelen te nemen.
De ophef wordt verergerd door een tweede filmpje waarin het er sterk op lijkt dat Erdogan zijn lijfwachten zelf de opdracht gaf om de demonstranten te mishandelen.
Turkije correspondent Lucas Waagmeester noemt het fragment ‘ontluisterend’:
"Ik heb het wel twintig keer teruggekeken. Erdogan lijkt direct opdracht te geven. Hij praat met een bodyguard, die praat weer met een andere beveiliger. Beveiligers beuken daarna massaal in op de demonstranten en trappen mensen na die al op de grond liggen. Echt bizar."
Later stapt de Turkse President uit de auto om toe te kijken.
New video shows Turkey’s Erdogan watching members of his security detail attack Kurdish protesters outside of the Turkish embassy in D.C. pic.twitter.com/OsnWUJD7EW
— Josh Caplan (@joshdcaplan) 18 mei 2017
De Amerikaanse republikeinse senator John McCain riep op ‘om de ambassadeur als de sodemieter de Verenigde Staten uit te gooien’. Ook het democratische congreslid Steny Hoyne, en een aantal andere democratische politici, roepen op tot maatregelen en uiten kritiek op Turkije.’Dit kan niet zonder consequenties blijven’ aldus Hoyne.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het geweld ‘zeer zorgwekkend’.
De lijfwachten die werden gearresteerd, werden vrij snel weer vrijgelaten en zijn inmiddels samen met Erdogan terug op Trukse bodem. Dit maakt de kans klein dat ze vervolgd zullen waren. Het is niet duidelijk onder welke voorwaarden dit is gebeurd, en of ze diplomatieke immuniteit hebben.
In Turkije zelf wordt er heel anders gesproken over het incident. De beveiligers zouden uit zelfverdediging hebben gehandeld. De demonstranten zouden opgefokt en agressief zijn geweest. De beveiligers sprongen alleen maar even bij.
De Turkse ambassade in Washington laat in dezelfde lijn weten dat ‘het hoopt dat in de toekomst adequaat wordt gereageerd op provocaties’. Volgens de ambassade waren de demonstranten “gelieerd” aan terroristische groeperingen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.