Laatste update 17 oktober 2016, 22:16
23

Amerika probeert journalist Amy Goodman monddood te maken

Journalist Amy Goodman, bekend van onder meer Democracy Now! is door de Amerikaanse staat North Dakota aangeklaagd voor het doen van haar werk. Op 3 september deed Goodman – als eerste journalist – verslag van een protest bij Standing Rock in North Dakota. Maandenlang werd daar geprotesteerd door de oorspronkelijke bewoners van het gebied, tegen de komst van een oliepijplijn. De Sioux zijn bang dat bij een eventuele breuk van pijplijn de rivier de Missouri vervuild raakt. Net als vele anderen, zijn zij sterk afhankelijk van die rivier, onder meer voor hun drinkwater.

Goodman deed verslag van het protest, dat door ingrijpen van ingehuurde beveiligers uit de hand liep. De beveiligers maakten onder meer gebruik van pepperspray, maar schuwden ook de inzet van honden niet; demonstranten werden door de honden gebeten. De video van Goodman ging vrijwel direct viral en leidde tot de nodige commotie. Over het ingrijpen van de beveiligers, maar ook over überhaupt de komst van de pijplijn: een aantal dagen na het verschijnen van de video werd de bouw door de Obama-regering stilgelegd.

Op 8 september ontving Goodman het nieuws dat Morton County, North Dakota, haar gaat vervolgen. De aanklacht: ‘rellen’, een misdrijf dat bestraft kan worden met een gevangenisstraf en een boete. Gevraagd naar uitleg voor de vervolging van Goodman, zegt Officier van Justitie Ladd Erickson:

Ze is eigenlijk een demonstrant. Alles waar ze verslag van heeft gedaan, deed ze vanuit een standpunt om de protestacties te rechtvaardigen. Ik denk dat ze een stuk heeft gefabriceerd om de wereld met haar agenda te beïnvloeden. Dat is prima, maar het maakt haar niet immuun voor de wetten van de staat.

Los nog van de vraag of het gerechtvaardigd is dat de staat North Dakota demonstranten monddood probeert te maken, is het erg kwalijk dat een journalist wordt belemmerd in het doen van haar werk, simpelweg omdat de conclusie van haar verslag niet overeenkomt met de mening van de Officier van Justitie.

The Nation:  Amy Goodman Is Facing Prison for Reporting on the Dakota Access Pipeline. That Should Scare Us All.

Update maandag 17 oktober:
De rechter in North Dakota heeft de aanklacht tegen Goodman niet ontvankelijk verklaard.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)