23

Amerika schuift aan bij Taliban

Taliban opent 'politiek kantoor' in Qatar ... Karzai schort veiligheidsoverleg VS op

De Afghaanse president Hamid Karzai is woest op de Verenigde Staten en heeft een veiligheidsoverleg wat woensdag zou plaatsvinden geschrapt. Karzai voelt zich buitenspel gezet, sinds de Taliban dinsdag een politiek kantoor openden in Qatar en de VS gesprekken met de Talibanleiding aankondigden buiten Karzai om.

Volgens de Afghaanse autoriteiten zouden de Taliban alleen direct met Kabul mogen onderhandelen, maar de Taliban hebben daar duidelijk andere ideeën over. Op een plaquette wordt het kantoor ‘Political Office of the Islamic Emirate of Afghanistan’ genoemd, de naam die Afghanistan voerde onder Talibanbewind.

De timing van het incident is pikant, aangezien dinsdag de officiële overdracht plaatsvond van het veiligheidscommando, van de door de VS geleidde coalitie naar Afghaanse troepen. Het veiligheidsoverleg zou gaan over eventuele militaire steun voor het regime van Karzai, nadat het mandaat van de coalitietroepen in december 2014 afloopt. Het vastlopen van gelijksoortig overleg in Irak, leidde er in 2011 toe dat de VS haar troepen volledig terugtrok uit het gebied.

Het Afghaanse bewind van Hamid Karzai is niet onomstreden. Corruptie en gewelddadige aanslagen zijn nog altijd aan de orde van de dag. Het directe overleg tussen de Taliban en de VS zou een teken kunnen zijn dat het geduld en vertrouwen wat Karzai lange tijd genoot, op is. Of de Taliban zich een meer betrouwbare partner zullen tonen voor de VS, is echter nog maar de vraag.

Wall Street Journal: ‘Kabul Suspends Security Talks with U.S.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)