522

Amerika stuurt straaljagers naar Europa

Geavanceerde gevechtsvliegtuigen moeten Rusland afschrikken en rust brengen in de regio

De Amerikaanse luchtmacht stuurt een aantal van haar meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen, de F-22 Raptor, naar Europa als onderdeel van de NAVO-campagne om Russische agressie in de regio terug te dringen. Dat heeft staatssecretaris van de luchtmacht Deborah Lee James maandag laten weten.

Het European Reassurance Initiative, waar de F-22’s deel van uit zullen maken, betekent een langdurige militaire aanwezigheid van de Amerikanen. De militaire kracht is de afgelopen tijd al flink opgeschroefd. Daar komen nu dus ook de Raptors nog bij. ‘De F-22’s zijn zeer zeker een zwaar machtsmiddel,’ zegt James, die benadrukt hiermee een stevige boodschap aan Moskou te willen afgeven.

Het Pentagon maakt er geen geheim van de Russische president Vladimir Poetin als reëel gevaar te zien voor de VS en hun bondgenoten. In juni werd al bekend dat het Pentagon plannen had om tanks, infanterievoertuigen en andere zware wapens over te brengen naar de Baltische staten en andere Oost-Europese landen. Daar komen nu dus de F-22 Raptors bij.

Zowel het aantal F-22’s als de precieze locatie waar de vliegtuigen gestationeerd worden, is niet bekend gemaakt. Ook wordt niet onthuld per wanneer de straaljagers over zullen komen. Volgens James is dit om veiligheidsredenen. Ze is er zelf wel van overtuigd dat uitgebreide militaire aanwezigheid bevorderlijk zal zijn voor de veiligheid en stabiliteit van Europa.

Military.com: US Air Force to Send F-22 Fighter Jets to Europe in Response to Russia
Beeld: US Air Force

Geef een reactie

Laatste reacties (522)