Laatste update 21:51
21

Amerika: Syrië executeert en verbrandt gevangenen massaal

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt de Syrische regering ervan om op massale schaal gevangenen op te hangen en te verbranden. Er zouden zeker 50 gevangenen per dag geëxecuteerd worden. Volgens het ministerie zou het regime van Assad de lijken meteen cremeren om de omvang van de moordpartij in Syrië verborgen te houden.

Deze massaslachting zou volgens de Amerikaanse regering plaatsvinden in een gevangeniscomplex Saydnaya, vlak bij Damascus. Ondertussen zouden er al vele duizenden gevangenen zijn vermoord en verbrand. Volgens de Amerikaanse topgezant voor het Midden-Oosten Stu Jones is de Syrische regering ‘gezonken tot een nieuw dieptepunt van verdorvenheid, met de steun van Rusland en Iran’.

In februari berichtte Amnesty International al over de massa-executies in het gevangeniscomplex in hun rapport ‘Human Slaughterhouse’. De mensenrechtenorganisatie sprak voor dat rapport met 31 voormalige gevangenen die zich op tijd vrij hadden kunnen kopen en naar het westen hebben kunnen vluchten. Ook sprak Amnesty met voormalige cipiers van de Saydnaya-gevangenis.

In het rapport stelt Amnesty dat er tussen 2011 en 2015 iedere week twintig tot vijftig gevangenen zijn opgehangen in dit complex in Syrië. De mensenrechtenorganisatie schatte in februari dat er zo’n 5.000 tot 13.000 Syriërs al waren omgebracht. De executies volgden na schijnprocessen van rond de drie minuten en vonden meestal plaats in de nacht van maandag op dinsdag. De gevangenisleiding sprak dan van ‘het feest’.

Aan de executies gaan vaak volgens Amnesty gruwelijke martelingen vooraf. Onder gevangenen zou de Saydnaya-gevangenis bekend staan als ‘het slachthuis’.

Amnesty rapporteerde dat de lijken van de gevangen begraven werden in massagraven. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gelooft nu, op basis van ‘geloofwaardige bronnen, internationale en locale NGO’s, rapporten in de pers en de geheime dienst’, dat er in de gevangenis een crematorium is gebouwd om de grootte van de massamoord te verdekken.

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (21)