89

Amerika wil Britten chloorkip door de strot duwen bij handelsdeal

Als het Verenigd Koninkrijk na Brexit de grens gesloten wil houden voor Amerikaanse chloorkippen, komt er geen handelsakkoord met de VS. Die waarschuwing heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo de Britten gegeven. “Voedselveiligheid mag niet gebruikt worden als truc om een bepaalde industrie te beschermen”, verklaarde Pompeo donderdag in een interview met LBC Radio.

Amerikaanse slachters gebruiken chloor om bacteriële besmettingen van kippenvlees tegen te gaan. Europese landen, waaronder ook het Verenigd Koninkrijk, verzetten zich tegen deze ontsmettingsmethode en houden hun markten gesloten voor de chloorkip. Ook Britse boeren zijn tegen de chloorkip. Zij vrezen dat zij hun producten niet meer naar de EU zullen kunnen exporteren als de Britse overheid onder druk van de Amerikanen andere regels gaat hanteren voor vlees.

De Britse premier Boris Johnson liet de Amerikaanse vice-president Mike Pence in september vorig jaar al weten dat de Britten “niet dol zijn op chloorkip”. Hoe groot Johnsons afkeer van met chloor gereinigd kippenvlees is, bleek wel toen hij Labour-leider Jeremy Corbyn bij dezelfde gelegenheid “onze eigen gigantische chloorkip” noemde.

Geef een reactie

Laatste reacties (89)