64

Amerika zet toch voet aan grond in Libië

Geen soldaten, maar CIA-agenten verzamelen informatie voor militaire doeleinden

De Amerikaanse krant, The New York Times, meldt dat de Amerikaanse inlichtingendienst, de CIA, in Libië al weken actief is. Spionnen van de dienst verzamelen informatie om luchtaanvallen mogelijk te maken. Dit terwijl de Amerikaanse president, Barack Obama, onlangs aankondigde dat Amerikaanse militairen geen deel zullen uitmaken van eventuele grondpatrouille.

Niet alleen Amerika heeft leden van haar inlichtingendienst in Libië rondlopen. Ook Engeland heeft agenten van de MI6, de Britse buitenlandse inlichtingendienst, ingezet om militaire doelen aan te wijzen. Vanuit de lucht kunnen vervolgens aanvallen worden ingezet.

De Amerikaanse spionnen proberen ook tegenstanders van Khadaffi uit te horen om er achter te komen wie hun leiders zijn. Amerikaanse functionarissen benadrukken dat ze alleen informatie proberen in te winnen en de rebellen verder niet beïnvloeden.

Al Jazeera meldt intussen dat de Libische minister van Buitenlandse Zaken, Moussa Koussa, bij aankomst in London is aangehouden en ondervraagd. Koussa zegt ontslag genomen te hebben en niet meer te willen werken voor Khadaffi. Volgens een woordvoerder van de Libische regering heeft Koussa echter zijn post niet verlaten en is hij naar Engeland gereisd voor een diplomatieke missie.

Update 11.40

Volgens de eerder overgelopen Libische immigratieminister is het vertrek van Koussa het einde van het regime van Khadaffi. Op de Franse televisiezender France 24 zegt hij: “Koussa was de assistend die Khadaffi het meest vertrouwde. Hij heeft nu niemand meer. Het is nu alleen hij en zijn kinderen […] Hij weet wat er gaande is in Libië en waar het regime zijn wapens vandaan krijgt. Dit is een mogelijkheid voor Koussa om heel veel slechte dingen goed te maken.”

Update 15.45

De Britse krant The Guardian meldt dat de rebellen in Libië eisen dat Koussa wordt vervolgd voor zijn aandeel in de wreedheden in het land. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague heeft, eveneens in The Guardian, gezegd dat Koussa in Groot-Brittannië geen immuniteit zal krijgen.

The New York Times: C.I.A. Agents in Libya Aid Airstrikes and Meet Rebels

Al Jazeera: Libyan foreign minister defects

France24: Libyan foreign minister quits Gaddafi, seeks refuge in UK

cc-foto: BRQ

Geef een reactie

Laatste reacties (64)