34

Amerikaans Congreslid: Stijgende zeespiegel komt door afbrokkelende rotsen

De stijging van de zeespiegel wordt niet veroorzaakt door klimaatverandering, maar door stukken steen die van de krijtrotsen van Dover zo het Kanaal in brokkelen. Dat heeft het Amerikaanse Republikeinse Congreslid Mo Brooks woensdag gezegd in een hoorzitting over wetenschap, ruimtevaart en technologie.

Brooks poneerde zijn stelling tegenover wetenschapper Phil Duffy. Volgens Brooks spoelen rivieren zand en modder de oceaan in, wat daar op de bodem belandt, waardoor de zeespiegel stijgt. Immers: ‘Nu heb je minder plek in de oceaan omdat de bodem wordt verhoogd’. Daarna vervolgde hij:

En wat te denken van de krijtrotsen van Dover, of die in Californië, waar de golven tegen de kustlijn slaan, en er steeds weer hele rotspartijen in zee storten? Al die verplaatsing van water zorgt ervoor dat het water stijgt, of niet?

Terwijl wetenschapper Duffy probeerde uit te leggen dat als die gebeurtenissen al effect op de zeespiegel hebben, dat minuscuul is. Maar Brooks liet zich niet uit het veld slaan. Het congreslid wilde het ook even over het poolijs bij Antarctica hebben, dat volgens hem elk jaar toeneemt. Daarbij niet gehinderd door kennis van een onlangs verschenen wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat tussen 2010 en 2016 het poolijs met maar liefst 1.463 kilometer is geslonken, veel meer dan voorheen werd gedacht.

Duffy wees erop dat er satellieten in gebruik zijn die ‘nauwkeurig het krimpen van het poolijs en de snelheid daarvan’ meten en dat die metingen verricht worden door zowel het National Snow and Ice Data Center als NASA. Daar had Brooks ook zo zijn mening over: ‘Ik heb een NASA-basis in mijn district en blijkbaar vertellen ze u iets anders dan mij.’

Brooks maakt sinds 2010 deel uit van het Amerikaanse congres namens zijn district Noord-Alabama. In 2017 stelde hij zich verkiesbaar voor de Senaat als opvolger van Jeff Sessions, maar legde het in de Republikeinse voorverkiezing af tegen de van seksueel misbruik beschuldigde Roy Moore. Die verloor de strijd om de Senaatszetel uiteindelijk van de Democraat Doug Jones.

Bronnen: The Guardian, RawStory / Beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (34)