87

Amerikaans milieubeleid slecht voor Europees milieu

Amerikaanse steenkool tegen lage prijzen gedumpt in Europa

Steenkool wordt de komende tijd steeds goedkoper. En daarom wordt de vuile elektriciteit die in kolencentrales wordt opgewekt ook steeds goedkoper. Onderzoeksbureau PWC verwacht dat de kolenprijs met 10 procent zal dalen door het grote aanbod van goedkope kolen uit de Verenigde Staten.

Dat meldt de NOS. In de Verenigde Staten keldert de prijs van kolen, doordat president Obama een ontmoedigingsbeleid heeft ingezet. Door de belastingen op steenkool fors te verhogen wil hij de CO2-uitstoot in zijn land terugdringen. In plaats daarvan richten de Amerikanen zich op schaliegas, Gascentrales stoten veel minder CO2 uit.

Een neveneffect van dit beleid is dat de Amerikaanse producenten van steenkool hun waren nu tegen lage prijzen op de Europese markt dumpen. Veel daarvan wordt via de haven van Rotterdam Europa ingevoerd. PWC verwacht dat de komende tijd 200 miljoen ton kolen beschikbaar komen. Paul Nillesen van PWC:

Goedkope kolen zorgen voor lagere energieprijzen. Maar windenergie wordt daardoor onaantrekkelijker. Als we dat willen blijven stimuleren moet daar dus meer subsidiegeld naartoe.

Een alternatief zou kunnen zijn om ook hier de belasting op steenkool fors te verhogen.

Geef een reactie

Laatste reacties (87)