6

Amerikaans noodsysteem faalde tijdens Sandy

Twitter blijkt belangrijke 'life-line' in noodsituaties, maar ook een machtig middel voor een Republikeinse campagnestrateeg...

De orkaan Sandy liet een spoor aan verwoesting achter. Zelf het internet werd getroffen. Datagram, een belangrijk datacenter in New York moest de elektriciteit afsluiten omdat het te maken kreeg met wateroverlast. Daardoor gingen grote nieuwssites als Huffington Post en Gawker uit de lucht. “Dat is echt heel bijzonder, want dergelijke centra moeten echt rampbestendig zijn.” zegt Francisco van Jole. “Vreemd, dat datacentres hier duidelijk geen rekening mee hebben gehouden.”


Ook blies de orkaan andere communicatielijnen omver zoals zendmasten. Toch bleven enkele mobiele internetverbindingen in stand waardoor er nog wel getwitterd kon worden.

Francisco:

Is Twitter normaal een systeem waarmee mensen een beetje cynische grappen naar elkaar maken tijdens het tv-kijken, werd het werd nu plotseling een heel serieus medium waarbij iedereen probeerde elkaar te helpen. Op een enkeling na. Zo was er iemand die heel de tijd valse berichten doorgaf. Zo zei hij dat de New York Stock Exchange onder water was gelopen.”

Maar ook het nadeel van Twitter werd daarmee duidelijk. Zo zorgde de verspreiding van een nep-bericht er voor dat mensen dachten dat de New York Stock Exchange onder water was gelopen omdat CNN het bericht, zonder het goed te checken, had overgenomen. Research achteraf wees uit dat een hedgefung analist en campagnecoördinator voor een Republikeinse politicus de maker van het nep-twitterbericht was. De man heeft zijn excuses aangeboden en nam ontslag uit het campagneteam. 

cc-foto: New York Nguyen

Geef een reactie

Laatste reacties (6)