16

Amerikaans onderzoek: e-sigaret maakt je verslaafder

E-sigaret lijkt ideaal, is het niet

Bovenaan de motivatielijst bij de e-sigaret prijkt dat de gebruiker het roken van ‘echte’ sigaretten helemaal zat is: het veroorzaakt kanker, de geur blijft in je kleding hangen en je tanden worden geel. De overstap naar de e-sigaret lijkt een verstandige keus maar is het niet. De afhankelijk van nicotine neemt door de rookvervanger namelijk alleen nog maar toe en maakt stoppen nog moeilijker.

Suzanne Gabriëls van de Stichting tegen Kanker vindt de conclusie die naar voren kwam bij Amerikaans onderzoek niet verrassend. Ze wijst er op dat geen enkele studie heeft aangetoond dat e-sigaretten een effectief middel zijn om van het roken af te komen. Toch wijst Gabriëls het gebruik van e-sigaretten niet helemaal af.  Volgens haar zijn ze minder schadelijk dan ‘gewone’, maar dat dat betekent dan niet dat de dampsigaret onschadelijk is.  Het promoten van de e-sigaret is voor de organisatie echter geen optie. 

Het kan helpen in de afbouw van het aantal sigaretten. Maar dan mogen rokers de twee soorten niet combineren, omdat ze dan hun gedrag in stand blijven houden en ze nooit zullen stoppen.

Volgens Artsennet heeft de WHO uitgerekend dat de e-sigaret een wereldwijde markt ter waarde van 2 miljard euro per jaar vertegenwoordigt.

AD E-sigaret maakt rokers nog verslaafder

CC-Foto Flickr Gert

Geef een reactie

Laatste reacties (16)