Laatste update 20:32
46

Amerikaans Parlementslid eist formeel afzetting Donald Trump

Het Democratische parlementslid Al Green heeft woensdag in het congres de afzetting van Donald Trump geëist. Daarmee is hij de eerste politicus die in het Huis van Afgevaardigden om de zogenoemde impeachment vraagt.

Dit gaat om mijn positie. Dit gaat om waar ik in geloof. En dit is waar ik sta. Ik zal niet wijken. De president moet worden afgezet. Voor hen die dat niet weten: afzetting betekent niet dat de president schuldig is bevonden. Het betekent simpelweg dat het Congres de president formeel aanklaagt.

Green – van huis uit advocaat – had zijn eis vooraf al aangekondigd op Twitter, waarbij hij opmerkte dat het de ‘plicht’ van het Congres is om nu de impeachmentprocedure te starten. Tijdens een persconferentie noemde Green de pogingen van Trump het onderzoek naar de banden met Rusland te belemmeren, iets dat ook uit de aantekeningen van de nu ontslagen oud-FBI-baas James Comey blijkt.

‘Ons land is in crisis. Elke dag dat Donald Trump president blijft, loopt onze democratie gevaar. Het is tijd om, uit noodzaak, drastisch op te treden,’ aldus Green, die ook liet weten dat het opstarten van de procedure enkele weken in beslag zal nemen. Het Huis van Afgevaardigden zal nu eerst moeten bepalen of er voldoende grond is om de procedure te starten. Daarna zal worden gestemd, waarbij een meerderheid – de helft, plus één is voldoende – nodig is voor een afzetting.

Of het zover komt is de vraag, in het Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen een meerderheid. Voor een impeachment zullen minimaal álle democraten voor moeten stemmen, plus ten minste 24 Republikeinen.

Bron: CNN

Geef een reactie

Laatste reacties (46)