49

Amerikaanse agent niet vervolgd voor wurgen zwarte man

Update: Justitie VS begint eigen onderzoek ... De man riep dat hij geen adem kon halen maar werd toch door groep agenten klem gezet ...  Medisch rapport: wurggreep leidde mede tot dood

Een blanke agent die een zwarte man met astma in New York (VS) wurgde, wordt niet vervolgd. De familie heeft laten weten verbijsterd te zijn door het nieuws. Dat meldt de NOS.

Updates onderaan artikel

Eric Garner werd in juli dit jaar aangehouden toen hij betrapt werd tijdens het illegaal verkopen van sigaretten. De man was niet gewapend maar werd door de agent toch in een wurggreep gehouden, terwijl hij ook werd vastgehouden door andere agenten.

Een omstander heeft met zijn mobiele telefoon videobeelden gemaakt van de arrestatie. Verschillende agenten hielden de man vast, die riep dat hij geen adem kon halen. Hij bleek astmapatiënt te zijn. Volgens het medisch rapport is Garner mede overleden aan de gevolgen van de wurging. 

Eerder liet de VN al weten dat agenten in de VS vaak onnodig vaak bruut geweld gebruiken tegen donkere Amerikanen. 

Update 4 december 08.00

Het Ministerie van Justitie in de VS begint een eigen onderzoek naar de dood van Garner, kondigt burgemeester De Blasio van New York aan tijdens een persconferentie donderdagochtend. Bij het onderzoek wordt gekeken of de burgerrechten van Garner zijn geschonden.

Volgens de NOS kan het onderzoek maanden duren. Wil het onderzoek tot vervolging leiden van de Amerikaanse agent die Garner arresteerde, moet de bewijslast “heel stevig” zijn.

NOS: Agent VS niet vervolgd voor wurgen zwarte man

Cc-foto: Giacomo Barboro

Geef een reactie

Laatste reacties (49)