Laatste update 12:44
17

Agent VS schiet zwarte tiener dood, klaagt familie aan vanwege ‘trauma’

In de Verenigde Staten heeft een witte agent die reageerde op een melding van huiselijke ongeregeldheden een zwarte tiener en zijn buurvrouw doodgeschoten. De 19-jarige Quinton LeGrier had zelf de politie gebeld, maar kreeg van diezelfde politie zo’n zes kogels in zijn lichaam gewerkt. De agent die op hem schoot beweert nu dusdanig getraumatiseerd te zijn door het incident, dat hij de familie van de jongen aanklaagt. Hij eist 10 miljoen dollar voor ‘extreem emotionele trauma’.

De Verenigde Staten worstelen al jaren met de manier waarop agenten omgaan met zwarte Amerikanen. Onschuldige – maar bovenal: ongewapende – voorbijgangers die onterecht worden aangehouden, of erger, doodgeschoten. Daarom wordt landelijk steeds meer aandacht besteed aan het politiegeweld jegens Afro-Amerikanen. Denk alleen al aan de gebeurtenissen in Ferguson, waar de onschuldige en ongewapende Michael Brown door een agent werd doodgeschoten. Of de 19-jarige ongewapende Christian Taylor uit het Texaanse Arlington die een jaar later werd doodgeschoten.

En nu dus ook de 19-jarige LeGrier.

Nu de agent de familie LeGrier aanklaagt, heeft hij ook een verklaring moeten afleggen van wat er volgens hem gebeurd is. Die verklaring staat haaks op wat er volgens de advocaten van Antonio LeGrier, de vader van de doodgeschoten Quinton, is gebeurd. De agent meent dat Quinton met een knuppel naar hem zou hebben gezwaaid. Pas toen hij dichtbij de jongen stond, met slechts een meter  of twee tussen hen, en zich bedreigd voelde door de knuppel, zou hij zijn pistool uit de holster hebben gehaald. Maar volgens het autopsierapport zou de agent gevuurd hebben van zo’n 7 à 9 meter. Bovendien had Quinton zélf de politie gebeld. Waarom zou hij een agent die op het telefoontje afkomt met een knuppel willen bedreigen, zo vragen de advocaten zich af.

AP: Chicago officer sues estate of teen he shot, claiming trauma

 

Geef een reactie

Laatste reacties (17)