Laatste update 09 december 2017, 17:06
41

Amerikaanse agent die smekende verdachte executeerde vrijgesproken

Een politieagent uit de Amerikaanse staat Arizona is deze week vrijgesproken, nadat hij in 2016 een verdachte man executeerde. De verdachte zat op dat moment op zijn knieën, met zijn handen omhoog en smeekte om zijn leven, terwijl de agent instructies schreeuwde. De beelden, afkomstig van de bodycam van de agent, zijn nu vrijgegeven.

De agenten waren die dag afgekomen op berichten dat er iemand een geweer uit het raam van een motel had gestoken. In de kamer troffen ze het slachtoffer – de 26-jarige Daniel Shaver – aan, samen met een vrouw die hij eerder die dag had ontmoet. Het geweer bleek een luchtbuks die door Shaver, ongediertebestrijder van beroep, voor zijn werk werd gebruikt.

De bodycambeelden laten zien hoe zowel Shaver als de vrouw in de hal van het motel plat op de grond liggen, hun gezichten in het tapijt gedrukt. Dan krijgt eerst de vrouw instructies om haar voeten over elkaar te doen, langzaam in een knielende positie te komen en dan met haar handen in de lucht op haar knieën naar de agenten te schuiven.

Als de vrouw is ingerekend, is het de beurt aan Shaver. Hij krijgt dezelfde instructies, zij het schreeuwend. Shaver, die die dag shotjes rum had gedronken met de vrouw, raakt er zichtbaar door in de war. In plaats van zijn armen in de lucht te steken, vouwt hij ze op zijn rug. Dat herstelt hij snel weer, maar de agent schreeuwt dat als Shaver nog een keer een fout maakt, ze hem dood zullen schieten. ‘Schiet me alsjeblieft niet dood,’ smeekt Shaver. Op de beelden is goed te horen dat hij huilt. Terwijl hij op zijn knieën richting de agenten schuift, laat hij een arm zakken. Direct drukt de agent de trekker in en doorzeeft Shaver met zijn semi-automatische geweer.

Uit het politierapport valt op te maken dat de agent in kwestie Philip Brailsford, gewapend was met een AR-15 waarin de tekst “you are fucked” stond gegraveerd. Ook is opgenomen dat de kogels zo snel werden afgevuurd, dat wanneer de video op normale snelheid wordt afgespeeld, niet te tellen is om hoeveel kogels het gaat. Het bleken er vijf. De agent verklaarde dat Shaver naar een wapen greep. Een wapen dat hij niet bij zich had. De luchtbuks werd later wel in de kamer aangetroffen.

Shaver is een van 963 mensen die in 2016 door Amerikaanse politieagenten om het leven werd gebracht. Al in 2016 zei Brailsfords advocaat dat de camerabeelden laten zien dat de agent geen andere keuze had dan te schieten, omdat de situatie gevaarlijk dreigde te worden. De rechter lijkt daar nu in mee te zijn gegaan en heeft Brailsford nu vrijgesproken. Shavers weduwe en ouders hebben een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Mesa, waar het incident plaatsvond. Volgens hen tonen de beelden duidelijk aan dat Shaver ten onrechte is doodgeschoten.

Pas op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren

Bron: Washington Post

Geef een reactie

Laatste reacties (41)