Laatste update 11:46
250

Amerikaanse agenten gedragen zich als hooligans

Amerikaanse agenten reageren regelmatig extreem gewelddadig op demonstranten die de straat opgaan op te protesteren tegen politiegeweld en -racisme. Dat blijkt uit beelden van het politieoptreden in verschillende Amerikaanse steden die via sociale media worden gedeeld.

“Er is geen enkele groep die zo gewelddadig en sadistisch is als de politie vanavond”, oordeelt het Gravel Institute, een ngo van de voormalige Democratische senator Mike Gravel. Op de door het instituut gedeelde beelden is te zien hoe agenten geweld gebruiken tegen vreedzame demonstranten.

In 25 Amerikaanse steden was zaterdag een avondklok van kracht om protesten te voorkomen. Desondanks gingen in zeker 30 steden mensen de straat op om opnieuw te demonstreren tegen de behandeling van George Floyd, een ongewapende zwarte man die om het leven kwam nadat witte agenten hem hardhandig arresteerden.

In New York City reden twee politiewagens demonstranten aan die een blokkade hadden opgeworpen.

Burgemeester Bill de Blasio verklaart dat er een onderzoek plaatsvindt naar het inrijden op demonstranten, maar stelt ook dat de agenten mogelijk geen andere keuze hadden. Dat komt hem op een uitbrander te staan van het New Yorkse Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez. “Het is verkeerd om het inrijden op de menigte te verdedigen”, twittert zij.

In Minneapolis werden bewoners beschoten die vanaf hun veranda filmden hoe agenten door hun straat trokken.

Ook journalisten worden weer het slachtoffer van het hardhandige politieoptreden. Michael Anthony Adams, een correspondent van VICE News, toont op Twitter beelden van agenten die wapens inzetten tegen verslaggevers die zich bekendmaken als journalisten en hun perskaarten omhoog houden. Adams zelf werd tegen de grond gewerkt, waarna een agent hem met pepperspray in zijn gezicht spoot.

Verscheidene agenten hebben hun buik vol van het racistische en gewelddadige optreden van hun collega’s. Zij lopen mee in demonstraties.

Elders op de wereld wordt er ook gedemonstreerd tegen het racisme bij de Amerikaanse politie.

Geef een reactie

Laatste reacties (250)