17

Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen

Update: Van Rompuy: 'EU geloof niet in missie in Afghanistan' ... Oostenrijk is boos nadat uit onthullingen van WikiLeaks blijkt dat Amerikaanse diplomaten zich slecht hebben uitgelaten over de regering

De regering van Oostenrijk is beledigd door uitlatingen van Amerikaanse diplomaten. In de door WikiLeaks gepubliceerde correspondentie met Washington uiten Amerikaanse diplomaten zich weinig vleiend. De regering van Oostenrijk heeft de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen. Uit andere documenten van WikiLeaks blijkt dat de Europese Unie niet gelooft in een geslaagde missie in Afghanistan. De troepen die er nu zijn, zijn er uit vriendendienst.

Oostenrijk ziet zichzelf als een neutrale en soevereine staat, die zijn eigen beslissingen neemt. In één van de gelekte documenten staat dat bondskanselier Werner Faymann geen belangstelling heeft voor buitenlands beleid. Ook minister van Defensie Norbert Darabos zou niet geïnteresseerd zijn in het buitenland. Hij zou zijn troepen niet beschikbaar willen stellen voor missies in het buitenland, omdat die te gevaarlijk zijn.

In een verklaring van de Oostenrijkse regering worden de Amerikaanse diplomaten van ‘niet veel begrip voor politie’ beticht.

Wat de verdere gevolgen van de onthullingen zullen zijn is nog onbekend.

Update 17.00

Uit gelekte documenten blijkt dat de president van de Europese Unie, Herman van Rompuy, Amerika heeft laten weten dat de EU niet langer gelooft in een succesvolle missie in Afghanistan. De troepen die er nu nog zijn, zijn er slechts uit respect voor de Verenigde Staten.

Van Rompuy zou tot eind 2010 willen wachten op vooruitgang.

Als het niet werkt, dan is dat het, want het is de laatste kans […] Europa doet het en zal er mee doorgaan uit respect voor de Verenigde Staten, niet uit respect voor Afganistan […] Niemand gelooft nog in Afghanistan”, aldus de president van de Europese Unie.

De Volkskrant: WikiLeaks: ‘Europa gelooft niet meer in Afghanistan’

Trouw: Oostenrijk beledigd na onthulling WikiLeaks

cc-foto: Werner Faymann

Geef een reactie

Laatste reacties (17)