Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikaanse bedrijven doen volop zaken met 'as van kwaad'

  •  
24-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Amerika heeft tienduizenden vergunningen verleend aan bedrijven om handel te drijven met landen als Iran
Ondanks de sancties en handelsembargo’s heeft de Amerikaanse regering bedrijven toegestaan om zaken te doen met Iran en andere landen die als ‘sponsors van terrorisme’ op de zwarte lijst staan, meldt The New York Times.
Amerika heeft bijna 10.000 vergunningen verleend aan bedrijven, van Kraft Food tot Pepsi en een aantal van ’s lands grootste banken, om handel te kunnen drijven met één van de landen op de zwarte lijst.
Het merendeel van de vergunningen is verleend op basis van een oude wet die voorschrijft dat landbouw- en medische humanitaire hulp vrijgesteld zijn van sancties.
Amerika verleende de vergunningen verder omdat zij ‘het Amerikaanse buitenlandse beleid’ zouden dienen. Zo zijn er internetverbindingen aangelegd in Iran ‘om de democratie te koesteren’. In datzelfde kader heeft een Amerikaans bedrijf de mogelijkheid gehad om te bieden op de bouw van een gaspijplijn, waardoor Iran gas aan Europa zou kunnen verkopen. Amerika zou fel tegenstander zijn van iedere samenwerking met het land, maar gaf het Amerikaanse bedrijf toch permissie om een bod uit te brengen. The New York Times:  U.S. Approved Business With Blacklisted Nations

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.