Laatste update 12:44
41

Amerikaanse bedrijven in actie tegen Trump en Breitbart

Vandaag blijven een groot aantal Amerikaanse restaurants gesloten als statement tegen het anti-immigratiebeleid van Donald Trump. Ze doen dit in solidariteit met ‘de dag zonder immigranten’, een grassroots actie die immigranten oproept om vandaag vrij te nemen, hun zaken te sluiten en niets te kopen. Het doel is om zo de economische impact van migratie onder de aandacht te brengen.

Steun voor werknemers
De ‘dag zonder immigranten’ werd vorige week in het leven geroepen, waarop een aantal grote restaurants in Washington, New York en Philadelphia aankondigden mee te doen. Restaurantketen Blue Ribbon liet weten zeven van hun restaurants te zullen sluiten. Ook chef José Andrés, die bekroond is met twee Michelin sterren, kondigde op twitter aan zijn vijf zaken te sluiten ‘uit steun voor de werknemers’.


Het PEW Research Center schatte dat er in 2012 in Amerika 1.2 miljoen ongedocumenteerde immigranten in de horeca werkten. Het regime van Trump heeft een ‘immigration crackdown’ aangekondigd. Advocaten en activisten melden een duidelijke stijging in het aantal invallen en arrestaties. In één week zijn er meer dan 680 immigranten opgepakt.

Extreemrechts
Niet alleen restaurants verzetten zich tegen het rechts-populistische politieke klimaat, ook andere bedrijven beginnen kleur te bekennen. Zo werd vandaag bekend dat meer dan 1.000 bedrijven, waaronder Kelloggs, BMW, Visa, T-Mobile, Nordstrom en Lufthansa, hun advertenties terug hebben getrokken van de extreemrechtse website Breitbart. Dit is het resultaat van een actie van de groep ‘Sleeping Giants’ met als doel de racistische website zo veel mogelijk te dwarsbomen. De site, waar Trumps rechterhand Steve Bannon de voorzitter van was, is meerdere keren in opspraak gekomen wegens seksistische, haatzaaiende, feitelijk onjuiste, antisemitische en racistische artikelen. Breitbart heeft plannen om uit te breiden naar Europa.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (41)