Laatste update 21:20
49

Amerikaanse bedrijven keren wapenlobby NRA de rug toe

De lijst met bedrijven die banden met de Amerikaanse wapenlobby NRA verbreekt groeit. Veel bedrijven, waaronder enkele toonaangevende, boden speciale acties of korting aan NRA-leden, maar laten weten niet langer met de wapenclub geassocieerd te willen worden na het bloedbad op de middelbare school in Florida eerder deze maand. Na die moordpartij is een groep leerlingen van de school een campagne begonnen voor strengere wapenwetten, een actie die bij steeds meer Amerikanen gehoor lijkt te vinden.

Onder de bedrijven die de NRA de rug toekeren, zijn de autoverhuurbedrijven van Hertz, grote verzekeraars als MetLife en vliegtuigmaatschappen United Airlines en Delta. Die laatste schreef op Twitter dat de deal waarbij NRA-leden groepskorting konden krijgen op vluchten wordt verbroken. Ook wil Delta dat de NRA alle informatie over de luchtvaartmaatschappij van hun website verwijdert.

Na de schietpartij in Florida waarbij 17 mensen werden vermoord door de 19-jarige Nikolas Cruz, werd op sociale media middels de hashtag #boycotNRA opgeroepen geen zaken meer te doen met de machtige wapenlobby. De New York Times publiceerde een paginagrote advertentie met daarop de namen van bedrijven die dat wel doen. Een deel daarvan is inmiddels afgehaakt.

Op 24 maart staat een grote protestmars gepland in Washington om opnieuw aandacht te vragen voor de vele schietpartijen op scholen en om strengere wapenwetten te eisen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft nog steeds zo zijn eigen ideeën om de schietpartijen te voorkomen: hij denkt dat de oplossing is om leraren voortaan bewapend voor de klas te laten staan. Eerder deze week deed hij die uitspraak al, zaterdag voegde hij er op twitter nog aan toe dat leraren die een wapen dragen een jaarlijkse bonus zouden moeten krijgen.

cc-foto: Wilco737

Geef een reactie

Laatste reacties (49)