2

Amerikaanse cardioloog: Moderne tarwe is ziekmaker

Amerikaanse Tarwe Voedsel Organisatie niet blij met succes boek

Een sneetje brood heeft tegenwoordig meer invloed op de bloedsuikerspiegel dan één chocoladereep. Dat beweert cardioloog William Davis in zijn boek ‘Tarwe buik’. Davis bekritiseert het massale gebruik van genetisch gemanipuleerde tarwe. De bestanddelen van die ‘moderne tarwe’ zijn volgens Davis zo destructief voor onze lichaamsfuncties dat 80 procent van de mensen er voordeel bij zou hebben geen tarweproducten meer te eten.

Davis besloot de moderne tarwe te onderzoeken omdat het zonder op mensen te testen op de markt is verschenen en er nooit verder onderzoek is gedaan naar de gevolgen er van. Dat terwijl de genetisch gemanipuleerde tarweplant al lang niet meer lijkt op de tarwe die door de eeuwen heen werd geoogst.

Tijdens zijn onderzoek vond Davis bestanddelen in de moderne tarwe die het hongergevoel versterken, de bloedsuikerspiegel omhoog brengen, gedragsstoornissen in de hand werkt en tot destructieve ontstekingen leidt. Inname van de nieuwe tarwe zou het calorieverbruik met 400 calorieën per dag verhogen. Davis wijdt het verhoogde aantal gevallen van overgevoeligheid voor gluten en diabetici aan de genetische gemanipuleerde tarwe.

‘Tarwe buik’ belandde dit najaar op de bestseller-lijst van The New York Times. Dat leidde er toe dat de Tarwe Voedsel Organisatie een campagne begon tegen de conclusies van Davis. Hoewel voor een aantal van zijn bevinden nog geen wetenschappelijk bewijs is geleverd, meent de cardioloog uit Wisconsin genoeg bewijs te hebben. Hij onderzocht duizenden patiënten die hij een aangepast, tarwe-arm, dieet liet volgen. Ze verloren zonder al te veel moeite gewicht, hun bloedsuikerspiegel verbeterde en de pijntjes verdwenen.

Chicago Tribune: Against the grain

cc-foto: The Holy hand granade

Geef een reactie

Laatste reacties (2)