Laatste update 22:47
46

Nelson Mandela werd gearresteerd door tip van een CIA-spion

mandelaDe arrestatie in 1962 van Nelson Mandela heeft plaatsgevonden door een tip van een CIA-informant. Dat schrijft de Sunday Times zondag.

De onthulling dat Mandela door toedoen van de Amerikaanse inlichtingendienst werd opgepakt is gebaseerd op een interview met de oud-diplomaat Donald Rickard uit Zuid-Afrika, vlak voordat hij stierf.

Er was al langer een vermoeden dat Mandela door de CIA werd gevolgd, maar harde bewijzen waren nooit gevonden. Nu dit interview aan het licht is gekomen, zal de druk op de CIA toenemen om openheid te geven over de betrokkenheid bij de arrestatie en daarmee de steun van het Westen aan het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

De Zuid-Afrikaanse Mandela werd destijds aangehouden in Durban. Oud-diplomaat Donald Rickard zei hierover:

Ik kwam te weten wanneer en hoe hij daarheen kwam. Zo raakte ik betrokken en zo werd Mandela gearresteerd.

Toen hij werd gearresteerd, leidde Mandela de verzetsbeweging tegen het racistische apartheidsregime van het het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en was hij de meest gezochte man in Zuid-Afrika. Hij werd toen als een gevaarlijke communist gezien en als een bedreiging voor het Westen, ook al heeft Mandela altijd ontkend dat hij lid was van de communistische partij.

Mandela zat na zijn arrestatie ruim 27 jaar in de gevangenis voor het beramen van een guerrillaoorlog met als doel het apartheidsregime omver te werpen. Hij werd pas in 1990 vrijgelaten, toen het blanke minderheidsbewind en het ANC bijlegden. Daarna werd hij de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

Een woordvoerder van het ANC zegt tegen de BBC:

Deze onthulling bevestigt voor ons wat we altijd al hebben geweten, dat de CIA ons probeerde tegen te werken, zelfs nu nog. “We zuigen dit dus niet uit onze duim. Het is geen samenzweringstheorie.

Mandela was president van Zuid-Afrika van 1994 tot 1999, maar stond desalniettemin op de terroristenlijst van de Verenigde Staten tot 2008. Tot dat jaar mocht hij alleen naar Amerika met speciale toestemming van het ministerie van Buitenlandse Zaken omdat het ANC als een terroristische organisatie was aangemerkt.

Nelson Mandela overleed in 2013.

Beel: Youtube

Geef een reactie

Laatste reacties (46)