26

Amerikaanse conservatieven hekelen Avatar

'Avatar is anti-Amerikaans' ... succes een doorn in het oog

Amerikaanse conservatieve politici en commentatoren zitten in hun maag met het succes van de film Avatar

Door redactie Joop

Avatar heeft een duidelijke ecologische boodschap en de film hekelt die aardbewoners die uit commerciële overwegingen elders dood en verderf zaaien. Om die reden is de film ook al geclaimd als pr-materiaal. Filmproducent en milieu-activist Harold Linde:

Probeer je een Hollywood blockbuster voor te stellen, waarin een piloot uit het Amerikaanse leger een helikopter kaapt en daarmee het vuur opent op andere Amerikaanse helikopters om zo een inheems volk te beschermen die strijden om hun regenwoud te beschermen tegen Amerikaanse oliebelangen. Kan je je het niet voorstellen? Het is zojuist gebeurd.

Die boodschap is een doorn in het oog van conservatief Amerika, aldus de Los Angeles Times. En die boodschap komt des te harder aan door het succes van de film. In het verleden was het makkelijk vooor conservatieve commentatoren om ‘liberal Hollywood’ als niet relevant weg te zetten, aangezien films met ‘liberal’ thema’s als ‘Syriana’, ‘Milk’, ‘W.’, ‘Lions for Lambs’, ‘Brokeback Mountain’, ‘In the Valley of Elah’, ‘Rendition’ en ‘Good Night, and Good Luck’ niet heel goed werden bekeken. Het immense succes van Avatar -de film heeft inmiddels een miljard opgebracht- heeft hen dat argument uit handen geslagen.

Lees hier Avatar wordt een icoon van de tijdgeest van Tom Kniesmeijer

Geef een reactie

Laatste reacties (26)