0

Amerikaanse geheime diensten omzeilen EU bij data-inzage

Europees Parlement wil geen vrij éénrichtingsverkeer bank- en persoonsgegevens

Amerikaanse diplomaten omzeilen de EU bij de aanvraag van bank- en persoonsgegevens. Ook de aanvraag voor toegang tot politie computers wordt gedaan via de individuele lidstaten, meldt de krant der Spiegel.

Washington wil de gegevens van alle mensen, wereldwijd, opslaan in een databank. De Europese Unie heeft zich hier tot nu toe tegen verzet, omdat de gegevens van de Amerikanen niet openbaar gemaakt worden voor Europa.

Duitsland is één van de landen die zich als eerste heeft overgegeven aan de Amerikaanse diplomaten. In 2008 heeft Duitsland een overeenkomst ondertekend waarin staat dat Amerika toegang krijgt tot een groot aantal databases van de Duitse geheime diensten. Na protest vanuit Hamburg zijn er een paar wijzigingen aangebracht, maar Amerika heeft alsnog ruime inzage in de gegevens.

Eerder sloot de EU een regeling af met de VS waardoor het land inzage heeft in internationale banktransacties, via het Europese bedrijf Swift. Blijkbaar is dit voor Amerika en haar heilige oorlog tegen terreur niet voldoende en omzeilt het land nu de EU om zodoende gegevens als DNA en vingerafdrukken te kunnen bemachtigen.

Lees verder bij Der Spiegel: European Parliament Balks at US Data Deals

cc-foto: Todd Barnard

Geef een reactie

Laatste reacties (0)