37

Amerikaanse generaal bekent schuld bombardering ziekenhuis Kunduz

Kabinet condoleert Nederlandse tak Artsen zonder Grenzen met verlies collega's

De Amerikaanse generaal John Campbell heeft bekend dat de bombardering van een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen (AzG) zaterdag in Kunduz een fout van de VS was.

Campbell zegt dat de beslissing voor de luchtaanval door de Amerikanen gemaakt is. Het AzG-ziekenhuis werd per ongeluk geraakt en daarbij kwamen 22 mensen omå het leven en nog eens 37 raakten zwaargewond.

De generaal ontkende maandag nog dat de VS ergens schuldig aan was. Hij verklaarde dat het Afghaans leger om steun had gevraagd omdat hun militairen onder vuur lagen van de Taliban. Volgens het NOS zegt Campbell nu dat die reden geen excuus is en ze beter onderzoek hadden moeten doen voor de aanval. 

Ook al vroegen de Afghanen om steun, dan nog moet er een strenge Amerikaanse procedure worden doorlopen voordat het vuren begint

Artsen zonder Grenzen had kritiek op de Amerikanen omdat zij met de eerdere verklaringen de verantwoordelijkheid van zich afschoven. Volgens de organisatie wisten het Afghaans leger en de internationale troepenmacht precies waar het ziekenhuis stond en waren ze zich bewust van de coördinaten. Inmiddels is er een onderzoek gestart door de VS dat volgens de generaal ‘transparant’ zal zijn.

Het kabinet heeft de Nederlandse tak van AzG gecondoleerd. Dit schrijven ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Jeanine Hennis (Defensie) en Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) in een brief aan de Kamer. Ook noemen zij de situatie in het land ‘kritiek en zorgwekkend’.

In Afghanistan adviseren ongeveer honderd Nederlandse militairen het Afghaans leger. 

Geef een reactie

Laatste reacties (37)