Laatste update 17:17
13

‘Amerikaanse huursoldaten ingezet voor politieke moorden Jemen’

Amerikaanse huursoldaten worden betaald door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om politici in Jemen te vermoorden. Dat schrijft BuzzFeed vandaag op basis van interviews met huursoldaten die deelnamen aan de operaties, dronebeelden, foto’s en ander bewijsmateriaal van de missie.

De VAE zijn onderdeel van de Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië die in de burgeroorlog in Jemen tegen Houthi-rebellen vecht, met ‘logistieke’ steun van de Verenigde Staten in de vorm van onder meer inlichtingen en brandstof. De VAE zouden het Amerikaanse bedrijf Spear Operations Group hebben ingehuurd om politici in Jemen uit te schakelen. De geïnterviewde huursoldaten stellen dat hun missie in Jemen maanden duurde en dat ze verschillende belangrijke figuren om het leven hebben gebracht.

In december 2015 zouden ze een mislukte moordmissie hebben uitgevoerd tegen Anssaf Ali Mayo, de leider van de islamistische Islah-partij in Jemen. De VAE schilderen hen af als een terroristische organisatie, maar volgens deskundigen vormt de partij een bedreiging voor de VAE omdat zij tegen hun betrokkenheid bij de burgeroorlog in Jemen zijn. In 2016 zouden andere politici van de Islah-partij wel zijn uitgeschakeld.

Experts noemen het zeer onwaarschijnlijk dat de VS niet op de hoogte was van de moordmissies. De VAE is een bondgenoot die een Amerikaans bedrijf inhuurde dat bovendien ervaren Amerikaanse veteranen in dienst heeft. De moorden werden gepleegd in een oorlog die de VS nauwlettend volgt. Volgens Buzzfeed is het onduidelijk of de huurlingen de Amerikaanse wet hebben overtreden. Amerikaanse huursoldaten die in het verleden actief waren in het Israëlische en Franse leger werden daar niet voor vervolgd. Het Amerikaanse leger besteedt zelf ook werk uit aan huursoldaten, maar volgens Buzzfeed zouden zij voornamelijk worden ingehuurd voor de beveiliging van diplomaten.

Cc-foto: Felton Davis

Geef een reactie

Laatste reacties (13)