36

Amerikaanse justitie vordert Twitter-gegevens Rop Gonggrijp

Onderzoek naar Nederlandse internetactivist die WikiLeaks assisteerde

De Amerikaanse justitie heeft bij de berichtendienst Twitter de gegevens opgevraagd van de Nederlandse internetactivist Rop Gonggrijp zo meldt hij zelf op Twitter. Gonggrijp assisteerde eerder dit jaar WikiLeaks-oprichter Julian Assange bij het openbaren van schokkende beelden uit de Irak-oorlog. Daarop is te zien hoe Amerikaanse militairen onschuldige burgers doden.


Gonggrijp, mede-oprichter van XS4ALL, was in Nederland de drijvende kracht achter ‘Wij Vertrouwen Stemcomputers niet’, die met succes aantoonde dat de overheid onbetrouwbare apparaten had aangeschaft om verkiezingen mee te houden. Naar aanleiding van die actie werd het rode potlood opnieuw ingevoerd.

Deze zomer hielp Gonggrijp met het decoderen en online zetten van de video ‘Collateral Murder’ die aantoont hoe Amerikaanse militairen journalisten en andere burgers doodschoten in Irak. 

De tech-site Tweakers schrijft:

Naast Gonggrijp zijn ook de gegevens van onder andere Julian Assange, het officiële WikiLeaks-account en Bradley Manning opgevraagd. Manning wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan WikiLeaks.

“Ik ben vooral verbaasd”, zegt Rop Gonggrijp tegenover Tweakers.net. “Mij is niet helemaal duidelijk waar dit heen gaat en wat ze hier aan hebben.” Volgens Gonggrijp, die WikiLeaks – net als Jóndóttir – hielp bij de publicatie van een Amerikaanse, geheime legervideo, zouden de Amerikanen vooral in zijn ip-adres geïnteresseerd zijn. Privéberichten heeft hij via Twitter niet verzonden. Gonggrijp heeft tien dagen om tegen het verzoek in beroep te gaan. “Dat is nog in overweging”, zegt hij.

 

cc-foto: biatch0r

Geef een reactie

Laatste reacties (36)