Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Amerikaanse kernwapens opgeslagen in Brabant'

  •  
10-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
anp_volkel.jpg
Oud-premier Ruud Lubbers geeft toe: 22 Amerikaanse atoombommen liggen in ondergrondse kluizen in Brabant ... Update: Oppositie wil kernwapens weg uit Nederland
Op de Noord-Brabantse vliegbasis Volkel liggen 22 Amerikaanse atoombommen opgeslagen. Voormalig premier Ruud Lubbers geeft dat toe in een documentaire van National Geographic, waarmee hij de geruchten die al langer gaan bevestigt.
Update 11.30 Verschillende oppositiepartijen willen dat de kernwapens worden verwijderd, schrijft NRC Handelsblad. Dat zeggen Tweede Kamerleden in reactie op de uitspraken van Lubbers.
NRC:
SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt het opmerkelijk dat Lubbers nu heeft bevestigd dat de kernwapens er liggen. Ook vindt hij het opvallend dat de CDA’er stelt dat ze verouderd zijn en weg kunnen, zei het Kamerlid op Radio 1. Zelf is hij het daar mee eens. Hij wil morgen tijdens het vragenuur opheldering van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.
CDA-Kamerlid Raymond Twittert:
Hoop commotie over uitspraken Lubbers over nukes op volkel. Oud nieuws. Was al lang bekend. Militair verouderd, dus opruimen zou ik zeggen.
Ook D66 wil dat de kernwapens worden weggehaald. Tweede Kamerlid Sjoerd W. Sjoerdsma op Twitter:
Oud-premier Lubbers bevestigt dat er 22 atoomwapens in Volkel liggen. Kunnen we nu ook publiekelijk praten over het nut daarvan? 
D66 zou graag zien dat de kernwapens uit Volkel worden weggehaald.
Ook 50Plus stelt dat de kernwapens moeten worden weggehaald.
Eerder De Nederlandse regering bleef tot nu toe zwijgen over het bestaan van de kernwapens, maar Lubbers, premier van 1982 tot 1994, geeft toe dat er nucleair materiaal aanwezig was. In 1963 was hij als dienstplichtig officier persoonlijk betrokken bij de registratie van de bommen.
In de documentaire vertelt Lubbers dat hij op verzoek van zijn meerdere een methode moest bedenken om de aanwezigheid van nucleaire onderdelen in het computersysteem geheim te houden. De oplossing die hij bedacht was typisch Lubberiaans: Niets opmerkelijks ondernemen, gewoon doorgaan en doen alsof er niets aan de hand was zodat niemand zou denken dat de onderdelen een speciale status hadden. ( video vanaf 00:25 ). De premier doet zijn uitspraken in De Tijd Vliegt, een programma over 100 jaar Koninklijke Luchtmacht.
RTEmagicC_lubbers_300.jpg
Deskundigen menen dat het gaat om B61 kernwapens. Met maximaal vijftig kiloton zijn die bommen tot viermaal sterker dan de bommen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Hiroshima en Nagasaki vielen. De bommen zouden zich in elf kluizen onder de F16-bunkers bevinden.
Wikileaks maakte in 2010 al bekend dat er nucleaire wapens zouden liggen onder Volkel. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, weigerde destijds uitleg te geven. Tegenover De Telegraaf verklaart Lubbers nooit te hebben gedacht “dat die malle dingen daar nog steeds zouden zijn, anno 2013. Volgens mij absoluut zinloos, onderdeel van een traditie van militair denken.”
Zaterdag werd in Volkel nog gedemonstreerd tegen de stationering van kernwapens, dit jaar exact vijftig jaar geleden.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.