Laatste update 03 maart 2019, 22:36
11

Amerikaanse krant roept Ku Klux Klan op weer actief te worden

In een redactioneel commentaar in de krant Democrat-Reporter wordt de Ku Klux Klan opgeroepen om ‘weer ’s nachts te gaan rijden.’ Omdat volgens de schrijver van het stuk de belastingen in Alabama zouden worden verhoogd wordt de witte puntmutsracisten gevraagd of ze ‘de afgesloten buurten waar Democraten en Democraten binnen de Republikeinse partij wonen, willen overvallen.’ Goodloe Sutton, die het artikel schreef, is zowel redacteur als uitgever van de krant, die in een oplage van enkele duizenden kranten wekelijks verschijnt in Linden, Alabama.

Op de vraag van een journalist van de Montgomery Adviser aan Sutton wat hij bedoelt met ‘het schoonmaken van Washington’, antwoordt hij ‘lynchen.’ Lynchen, het doden van iemand door een woedende menigte, was vroeger een veel voorkomende praktijk onder racisten in het zuiden van de Verenigde Staten. Zonder proces werden zwarte Amerikanen opgehangen, ook als ieder spoor ontbrak van bewijs dat de man of vrouw in kwestie iets had gedaan wat niet door de beugel kon, laat staan de dood verdiende. Na het afschaffen van de slavernij was het een veel gebruikte methode van intimidatie tegen zwarte Amerikanen. De Ku Klux Klan stond erom bekend hier een grote rol bij te spelen. Met witte puntmutsen op reden ze ’s nachts op paarden naar hun slachtoffers.

Sutton vindt niet dat hij met het oproepen tot het doden van landgenoten iets raars doet: “Het is niet het oproepen tot het lynchen van Amerikanen. Het zijn socialistische communisten waar we over praten. Weet je wat socialisme en communisme is?” Inmiddels is Sutton verwijderd uit de Hall of Fame van de Universiteit van Zuid-Mississippi. Hij was daar ooit ingezet vanwege zijn journalistieke verdiensten. In een verklaring neemt de universiteit ferm afstand van Suttons uitlatingen.

Update 3 maart:
Elecia Dexter, een zwarte vrouw, heeft de hoofdredactie van de Democrat-Reporter overgenomen. Haar eerste wapenfeit was een hoofdredactioneel commentaar getiteld: “Ik ben ook Alabama.”

Cc-foto: Michael Kasim

Geef een reactie

Laatste reacties (11)